Ракета удари кораб край Йемен

Ракетен удар е повредил търговски кораб в Червено море край Йемен, съобщиха наблюдатели на морската сигурност, докато подкрепяните от Иран бунтовници хути в страната заплашваха да разширят продължаващата от месеци кампания, която наруши световната търговия.

Екипажът не е пострадал и корабът е продължил пътуването си, съобщиха от Ambrey след инцидента западно от контролираното от бунтовниците пристанище Ходейда, предаде АФП.

"Търговски кораб е съобщил, че е бил поразен от ракета и плавателният съд е претърпял известни щети", заявиха от UKMTO.

Американската армия съобщи, че е унищожила девет противокорабни балистични ракети и два безпилотни самолета, след като хутите са обстрелвали кораби в Червено море и Аденския залив.

Лидерът на бунтовниците Абдул Малик ал-Хути заяви, че хутите ще разширят нападенията си и ще обхванат кораби, пътуващи по по-дългия маршрут около африканския нос Добра надежда.

"С милостта и помощта на Всемогъщия Бог се стремим да им попречим да преминат дори през Индийския океан и от Южна Африка", каза той в реч, излъчена от телевизионния канал на бунтовниците "Ал-Масира".

"Започнахме да прилагаме свързаните с това операции", добави той.

Тази седмица в Червено море, Аденския залив и Арабско море са били извършени дванадесет "операции по насочване" с използване на 58 ракети срещу търговски и военни кораби, заяви лидерът на хутите. /БГНЕС