Ракетата "Старшип" на SpaceX избухна по време на изпитателен полет

Най-мощната ракета, създавана някога, се взриви по време на първия изпитателен полет на космическия кораб на SpaceX, предназначен да изпрати астронавти до Луната, Марс и отвъд, предаде АФП.

Гигантската ракета излетя успешно в 8:33 ч. централно време (1333 GMT) от Starbase, частния космодрум на SpaceX в Бока Чика, Тексас.

Капсулата Starship трябваше да се отдели от първата степен на ракетата-носител три минути след полета без екипаж, но отделянето не се състоя и ракетата се взриви.

"Сякаш летателният тест не беше достатъчно вълнуващ, Starship преживя бързо непланирано разглобяване преди да се отдели", написа SpaceX в Туитър.

Въпреки неуспеха да завърши пълния летателен тест, SpaceX го обяви за успешен.

"Изчистихме кулата, което беше единствената ни надежда", каза Кейт Тайс, инженер по системите за управление на качеството в SpaceX.

"При тест като този успехът идва от това, което научаваме, а днешният тест ще ни помогне да подобрим надеждността на Starship, тъй като SpaceX се стреми да направи живота многопланетарен", написа SpaceX в Twitter.

Американската космическа агенция НАСА е избрала космическия кораб Starship, за да превози астронавти до Луната в края на 2025 г. - мисия, известна като "Артемида III" - за първи път след края на програмата "Аполо" през 1972 г.

Starship се състои от космически кораб с височина 164 фута (50 метра), предназначен за превоз на екипаж и товари, който се намира на върха на 230-метрова ракета-носител "Super Heavy".

През февруари SpaceX проведе успешно тестово изстрелване на 33-те масивни двигателя Raptor на първостепенния ускорител, но космическият кораб "Старшип" и ракетата "Супер Хеви" за първи път летят заедно.

Интегрираният изпитателен полет имаше за цел да оцени работата им в комбинация.

Основателят на SpaceX Илон Мъск предупреди преди изстрелването, че е възможно да възникнат технически проблеми, и се опита да намали очакванията за първия изпитателен полет.

"Това е много рисков полет", каза той. "Това е първото изстрелване на много сложна, гигантска ракета.

"Има милион начина, по които тази ракета може да се провали", каза Мъск.

Многопланетарен вид

Самата НАСА ще изведе астронавти до лунната орбита през ноември 2024 г. със собствена тежка ракета, наречена Space Launch System (SLS), която се разработва от повече от десетилетие.

Starship е по-голяма и по-мощна от SLS и може да изведе в орбита товар от над 100 метрични тона.

Тя генерира тяга, коsто е повече от два пъти по-голяма от тази на ракетите Saturn V, използвани за изпращането на астронавтите на Аполо до Луната.

Планът за интегрирания изпитателен полет предвиждаше ускорителят "Super Heavy" да се отдели от "Starship" около три минути след изстрелването и да се разбие в Мексиканския залив.

Те обаче не успяват да се отделят и ракетата-носител и космическият кораб "Старшип" се взривяват в небето в огнено кълбо четири минути след полета.

"Ако се отдалечим достатъчно от стартовата площадка, преди нещо да се обърка, тогава мисля, че ще считам това за успех", каза Мъск преди полета. "Само не взривявайте стартовата площадка."

SpaceX предвижда в крайна сметка да изведе в орбита кораб Starship, а след това да го зареди с друг кораб Starship, за да може да продължи пътуването си до Марс или отвъд него.

Според Мъск крайната цел е да се създадат бази на Луната и Марс и да се постави човекът на "пътя към многопланетна цивилизация".

"Намираме се в този кратък момент в цивилизацията, в който е възможно да станем многопланетарен вид", заяви Мъск. "Това е нашата цел. Мисля, че имаме шанс." /БГНЕС