Ракетна атака срещу Украйна: Загинали, ранени и унищожена инфраструктура

Най-малко осем души са загинали, а други 24 са ранени в резултат на руските ракетни удари срещу Киев, съобщи украинското министерство на вътрешните работи.

Има удари по "много" градове в Украйна, заявиха по-рано днес от президентството на страната. Това се случва ден, след като Москва обвини Киев за експлозията на Кримския мост.

"Украйна е подложена на ракетна атака. Има информация за удари в много градове на нашата страна", заяви в социалните мрежи Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на президентската администрация, като призова населението да "остане в убежища".

Тази сутрин, според репортери на АФП, в Киев са прогърмели най-малко пет взрива. Един от снарядите е паднал близо до детска площадка, където е изровил голям кратер. Има овъглени от взрива пейки и дървета.

"Столицата е атакувана от терористи! Ракетите са попаднали в обекти в центъра на града (в Шевченковския район) и в Соломянския район. Сирените за въздушни нападения продължават и следователно заплахата, продължава", написа кметът Виталий Кличко в социалните мрежи.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи за жертви и ранени от атаките.

"Сирените за въздушно нападение не стихват в Украйна... За съжаление има загинали и ранени. Моля, не напускайте убежищата", заяви Зеленски в социалните мрежи и обвини Русия, че иска „да ни изтрие от лицето на Земята".

За експлозии се съобщава в Лвов, Тернопол и Житомир в западната част на Украйна, както и в Днепър в централната част на страната.

Междувременно в Лвов е прекъснато електроснабдяването и топлата вода.

След бомбардировките, насочени срещу критична инфраструктура, включително енергийни съоръжения, в град Лвов в Западна Украйна е прекъснато електроснабдяването и топлата вода, съобщи кметът на Лвов Андрий Садовий.

"Поради липсата на електричество работата на топлоелектрическите централи в града е временно преустановена. Поради това в момента не се осигурява топла вода", заяви Садовий в социалните мрежи, като добави, че "част от града е без електричество".

"Сега може да има временни прекъсвания на електрозахранването, но никога няма да има прекъсване на нашата увереност - нашата увереност в победата", добави президентът Володимир Зеленски.

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба заяви, че руските ракетни удари в Украйна показват, че президентът Владимир Путин "е терорист, който говори с ракети".

"Множество руски ракетни удари в Украйна. Единствената тактика на Путин е терор върху мирни украински градове, но той няма да разбие Украйна. Това е и неговият отговор на всички примиренци, които искат да говорят с него за мир: Путин е терорист, който говори с ракети", написа Кулеба в Twitter

Ръководителят на украинската армия заяви, че руските сили са изстреляли най-малко 75 ракети по Украйна, като фаталните удари са били насочени към столицата Киев и градове в южната и западната част на страната.

"Терористичната държава Русия извърши масирани ракетни и въздушни удари по територията на Украйна, като използва и бойни дронове. В сутрешните часове агресорът изстреля 75 ракети. От тях 41 бяха свалени от нашата противовъздушна отбрана", заяви генерал Валерий Залужний в социалните мрежи.

"Тази сутрин е трудна. Имаме работа с терористи. Десетки ракети и ирански дронове. Те имат две цели. Енергийни съоръжения в цялата страна... Искат паника и хаос, искат да унищожат енергийната ни система", заяви президентът Володимир Зеленски във видеообръщение в социалните мрежи, като добави, че "втората цел са хората".

“Отговорът на ЕС трябва да е незабавно признаване на Русия за терористична държава и максимално тежки санкции”, написа украинския парламент във Facebook.

Подобно решение е взето само от балтийските страни, което „не е достатъчно“, продължава изявлението на Радата.

Законодателният орган на Украйна обърна внимание върху факта, че се бори на всички международни срещи да убеди европейските съюзници да вземат подобно решение.

Радата заключи, че трябва повече санкции и изолация, защото терористичната държава (Русия) е заплаха за цяла Европа и света.

„Това трябва да е бъде силният и солидарен отговор на Европа за геноцида и терора на Кремъл“, завършва постът.

Не закъсняха и международните реакции във връзка с атаките.

„Дълбоко съм шокиран от ракетните удари на Русия”, заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел в Twitter.

"Такива действия нямат място в XXI век. Осъждам ги по възможно най-категоричен начин", написа той в Туитър.

"Ние сме с Украйна. Допълнителната военна подкрепа от ЕС е на път", каза той, очевидно визирайки новия транш от средства за Украйна.

Външният министър на Полша нарече ракетните удари "акт на варварство и военно престъпление".

Бомбардирането на "градове и цивилни граждани е акт на варварство и военно престъпление. Русия не може да спечели тази война. Ние заставаме зад теб, Украйна!" Збигнев Рау написа в Twitter.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че е разговарял с германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон, за да настоява за твърд отговор срещу Москва.

В поредица от туитове Зеленски заяви, че с Шолц е обсъдил "засилването на натиска" върху Русия, а с Макрон е говорил за "засилване на нашата противовъздушна отбрана, необходимостта от твърда европейска и международна реакция, както и за засилване на натиска върху Руската федерация", както и свикване на незабавна среща на страните от Г-7.

Франция обеща повече военна помощ.

Великобритания осъди атаките, като „неприемливи“.

Молдова изрази възмущение от масираните удари по цивилно население в Украйна и извика руския посланик за обяснение, защото част от ракетите са минали през територията на страната.

"Три крилати ракети, изстреляни по Украйна тази сутрин от руски кораби в Черно море, пресякоха въздушното пространство на Молдова", заяви външният министър Нику Попеску в Twitter.

"Разпоредих да бъде извикан посланикът на Русия, за да даде обяснение".

Лидерът на крайната десница в Италия Джорджия Мелони заяви пред „La Repubblica”, че всяка една от тези ракетни атаки все повече изолира Русия и засилва решителността ни да защитим тези, които се борят за свободата си.

Междувременн в свое изявление руският президент Владимир Путин съобщи, че тази сутрин по предложение на Министерството на отбраната и според плановете на Генералния щаб Русия е нанесла масирани удари с високоточно оръжие с далечен обсег с наземно, въздушно и морско базиране срещу обекти на енергетиката, военното управление и комуникациите на Украйна.

"В случай, че продължат опитите за провеждане на терористични операции на наша територия, отговорите от страна на Русия ще бъдат твърди, а техният мащаб ще съответства на на нивото на заплаха срещу Руската федерация", заяви Путин и допълни, че никой не бива да се съмнява в това. /БГНЕС

Киев / Украйна