Ракията: кралицата на напитките на Балканите

Бутикови ракии с шафран и с трюфели са сред нетрадиционните напитки, родени в локдауна, за да доставят истинска наслада на консумиращите ги. Питиетата могат да се намерят наред с традиционните ракии на фестивала на ракията, който се провежда тази събота и неделя на НДК, предаде репортер на БГНЕС.

„Моето любимо мото е, че кралицата на напитките на Балканите това е ракията. Свикнали сме с ракия да посрещаме, с ракия да изпращаме, по тъжни поводи и по весели поводи - по всякакви поводи, традиционно се сервира ракия. Затова тръгнахме оттук, понеже традициите на Балканите са свързани с ракията. За нас ракията не е просто напитка, тя е културно събитие, затова апелираме и към всички наши посетители – винаги трябва да консумираме отговорно, с мярка и да знаем какво консумираме”, каза Илияна Дановска от организаторите на Rakia and Spirits Fest Sofia.

От 2013 година се провежда този фестивал, каза още тя и посочи, че тук са събрали най-доброто от производителите на ракии от Балканите. Илияна Дановска разкри, че има и много нетрадиционни напитки. „За всеки вкус имаме по нещо”, каза тя.

Шафрантийка – мускатова ракия с шафран, стара шафрантийка –мускатова ракия със шафран, която е лежала три години в ползвана бъчва и Трюфелинка, която е ракия с бял трюфел и кардамон. Такива ракии предлага Станимир Радичев – шеф готвач от Велико Търново, познат и с иновативните си идеи да смесва млечни продукти с екзотични подправки като сирене с шафран.

„Аз имам около 30 – 40 продукта с трюфели, с шафран, с люти чушки. Ползвам такива скъпи и екзотични подправки и покрай тях отдавна исках да направя и ракия. Като стана първото затваряне и като седяхме в офиса да се чудим накъде ще продължаваме, бъркахме и правихме проби, и те излязоха и така ги направих”, разказа с усмивка Станимир Радичев. Той смята, че има интерес към тях. „Те са различни, бутилкови, скъпи, те са малки серии, всяка бутилка е с номер и има по една реколта за година, като свърши - догодина”, каза той.

На феста в София има около 30 изложители. В шатрата на един от тях говорим с Мартин Кирков, който питаме каква е тайната на добрата ракия. „Тайната на добрата ракия е начинът, по който е приготвена, начинът, по който е изварена и за да е истинска, най-вече да е такава, която да доставя удоволствие, когато се консумира”, каза той. /БГНЕС