Ралица Ковачева-Бежан празнува 25 години на театралната и музикална сцена

На 10 април българската актриса и певица Ралица Ковачева-Бежан празнува 25 години на сцена. В “Sofia Live Club” тя, освен че ще отбележи знаменателното събитие заедно с рождения си ден, ще представи и видеото към заглавната песен на първия си самостоятелен албум.

За предизвикателствата по 25-годишния си творчески път, за дебютния си албум, за предстоящия и свързан с благотворителна кауза концерт и за нещата, които я вдъхновяват да твори, Ралица Бежан разказа пред камерата на БГНЕС.

„На Ралица Ковачева, а после Бежан, пътят започна още в първи клас – в нейното въображение, в нейните мечти“, разказа актрисата и певица. „Когато учителката ни попита какви искаме да станем, аз казах, че искам да съм като Лайза Минели – да танцувам, да пея, да съм актриса…“

През 1991 година Ралица кандидатства в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и в Национална музикална академия в естрадния факултет. Приета е и на двете места, но избира НАТФИЗ. Учи в класа на професор Крикор Азарян, доцент Тодор Колев и Николай Поляков.

Причината Ралица да избере пътя на актьорството пред този на музиката, я връща в нейното детство и младежки години.

„От малка се занимавам с музика. Татко беше музикант акордеонист и много известен импресарио - Георги Ковачев. Той беше убеден, че ще се занимавам с музика, аз също – свирех от малка на пиано“, разказа тя. „Но навсякъде – дали на конкурс или дори по-късно при кандидатстването ми в консерваторията, получавах въпрос: „Ти дъщерята на Георги Ковачев ли си?“ Тогава случайно се появи една компания, с която решихме да ходим на курс по пантомима и след това реших да кандидатствам в НАТФИЗ. Там никой не ме попита: „Ти дъщерята на Георги Ковачев ли си?“

Оказва се все пак, че известния ѝ баща е работил с един от преподавателите ѝ, легендата Тодор Колев. Но постиженията в класа на професор Азарян и последвалите сценични успехи, Ралица постига абсолютно сама, което ѝ носи удовлетворение.

Сред десетките ѝ роли в театъра се открояват Луиза в „Дали имаше дървета или не“ с режисьор Росен Пенчев, Лизи в „Човекът, който донесе дъжд“ на режисьора Вили Цанков, Стоянка в „Службогонци“ под режисурата на Пламен Сираков, Ана в „На хубавия син Дунав“ с режисьор Бина Харалампиева и Ема в „Хоровод“ на режисьора Борислав Чакринов. Но ролята, която остава в сърцето ѝ и до сега е на Любов Андреевна от „Вишнева градина“.

Музиката обаче остава като вдъхновител и става доминираща в пътя ѝ на творец.

„Вкъщи са идвали творци като Людмил Георгиев, а Леа Иванова е свиркала под балкона, за да ходят в бар „Астория“ да се забавляват“, сподели Ралица. „Израснала съм в тази атмосфера. В събота и неделя с татко се пеехме всякакви песни. Музиката е част от мен“.

Предстоящият концерт на Ралица Ковачева-Бежан е подготвян дълго и самата тя го нарича „празник“.

„10 април ще бъде един празник. Ще празнуваме живота. ….“, сподели певицата. „Очаквам много колеги, приятели и близки хора. До мен ще са музикантите от групата, с която работя от много години. За мен е специално участието на Калин Жечев – един изключителен музикант, с когото работя от много години. На него дължа всички аранжименти не само за албума, но и за самия концерт“.

Останалите музиканти, които ще бъдат до нея, са Димитър Стоянов – бас китара и контрабас, Стоил Иванов – ударни инструменти и Ивелин Иванов – акордеон.

Ралица очаква и много свои колеги актьори, сред които Иван Юруков, Мария Драгомирецкая, Росен Пенчев, Симеон Владов, Мариана Йотова, Ники Станоев и др. А „черешката на тортата“ в концерта ще бъде специалното участие на изключителната прима на естрадната музика, голямата Мими Николова. Заедно двете ще изпеят нейна песен по музика на Йосиф Цанков – „Когато Луната изплува“.

С Мими Николова я свързва топло приятелство, зародило се по време на първия концерт, който Ралица прави в памет на своя баща и на който голямата певица присъства. Оттогава тя не пропуска изяви на Ралица. Миналата година двете участват в първия по рода си джаз мюзикъл и за Ралица това е изключително преживяване.

Концертът е свързан и с благотворителна кауза. Той ще подпомогне създаденото от нея преди години сдружение „Изкуство за живот“, като вместо цветя, гостите ще помогнат със средства за лечението на Вала, млада майка на две прекрасни момчета.

Ралица създава два сингъла и видеоклипове към тях, посветени на каузите на сдружението, с участието на множество известни български музиканти и актьори, като една от песните, „Мое мъничко дете“, става химн на две работещи с деца организации.

Заглавната песен в дебютния ѝ албум се казва „Ето ме“ и е по текст на актрисата от Народния театър Албена Ставрева. Клипът към нея разказва за самотата, за начинът, по който искаш да промениш нещата, и за приятелството. В албума ще чуем истории, разказани чрез музика.

„Всъщност поканих мои близки поети, с които ни свързва някакво преживяване, някаква различна близост. … Всяка песен разказва история”, сподели авторката.

Но има една нишка, която ги свързва – това е акордеонът.

„Това е звукът на моето детство“, каза Ралица. „Татко беше виртуоз, макар и самоук и историите, които акордеонът разказва, свързва всички тези песни“.

Наред с творческите ангажименти на Ралица, сред любимите ѝ остава и озвучаването на филми. Известни нейни роли в дублажа са Марси Дарси и Кели Бънди в „Женени с деца“, „Моите мили съседи“, „Малки сладки лъжкини“, както и анимационни персонажи като Бети Ръбъл в „Семейство Флинтстоун“, Нани в „Лило и Стич“, Фокси Локси в „Чикън Литъл“, Линда в „Рио“ и Холи Хайтех в „Колите 2“.

„Обичам да дублирам“, призна тя. „Най-много обичам да дублирам анимация. Гласът, с който най-емблематично се свързвам, е този на главната героиня от сериала „Женени с деца“, който ме преследва цял живот“.

На финал разговаряме с Ралица Бежан за вдъхновението и за това, което движи един творец в пътя му към публиката. Своето вдъхновение тя открива в думи, казани от нейния ментор Крикор Азарян в началото на пътя ѝ.

„За мен вдъхновението се съдържа в нещо, което още в първи курс професор Азарян ни каза: „Живейте активно. Ходете на изложби, ходете на концерти, имайте преживявания, пътувайте, четете, защото четенето развива въображението… Всичко това ще бъде вашият инструмент, който ще сложите в чекмеджето си и оттам ще вадите“, разказа актрисата.

„Вдъхновението идва от начина, по който си отворен към света. О това непрекъснато да си в обмен с богатствата, които ти дават природата, другите творци, срещите с любими хора… Всичко може да те вдъхнови“, завърши Ралица Ковачева-Бежан. /БГНЕС