Ралица Ковачева: Блъскайки си главата в дървото на дезинформацията, губим поглед от гората

Медиите в този си вид не се справят с дезинформацията, заяви доц. д-р Ралица Ковачева, главен редактор на FactCheck.bg и преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет "Св. Климент Охридски", предаде репортер на БГНЕС.

Доц. Ковачева участва в конференция-дискусия, свързана с информацията, дезинформацията и какво е бъдещето за журналистиката и свободата на изразяване в Европа.

"Това, което ми се струва важно, е, че докато си блъскаме главите в дървото на дезинформацията, губим поглед от гората", смята Ралица Ковачева и подчерта, че медиите и журналистите не съществуват във вакуум, те са част от държавата и от обществото. "Те, уви, са все така вкопани в националното", добави Ковачева.

Според нея трябва да съществува ценностен консенсус в обществата, в които медиите и журналистите работят, а обществата трябва да имат обща представа кое е добро и кое е зло. По думите на доц. Ковачева това не е налично и пандемията, и войната ни го показаха.

Много често, когато кажем, че има въпроси, при които не може да има повече от една гледна точка, се намират хора, които да кажат, че това не е правилно. Тя даде пример с 12-годишния Александър от Перник, който в продължение на 10 дни беше изчезнал и никой не покани събеседник с друга гледна точка от тази, че детето ще се намери. "Ето, това е пример за една обща ценност", обясни лекторът.

От друга страна, по отношение на войната на Руската федерация в Украйна, другата гледна точка я има и медиите я толерират.

Ралица Ковачева е категорична, че медиите в този си вид, в който съществуват, не се справят с дезинформацията. /БГНЕС