Рама: Ако Скопие отхвърли френското предложение, ще поискаме отделяне от РСМ

Премиерът на Албания Еди Рама предупреди, че ако преговорите за Албания не бъдат започнати, на следващия ден ще бъде поискано "отделяне от македоно-българския въпрос".

„Надявам се, че резултатът от дебата в парламента на Северна Македония ще бъде положителен. Ако е така, конференцията със сигурност ще бъде свикана скоро. Ако не е положителен, още на следващия ден ще продължим да искаме отделянето на Албания от българо-македонското досие. Определено сме убедени, че Албания трябва да започне преговори тази година без забавяне и обсъждане. Сега нека изчакаме края на този маратонски дебат, който се очаква да се проведе в парламента на РСМакедония”, каза Рама на съвместна пресконференция във Валона с европейския комисар по разширяването и политиката на добросъседство Оливер Вархели.

„Иска ми се, парламентът на Северна Македония да проправи пътя за предложението на Франция и двете страни да започнат преговори. Но това, както казва и еврокомисарят, не решаваме ние, а суверенният парламент на Северна Македония. Искам още веднъж да подчертая, че благодаря на еврокомисаря за уважението към интеграционния и финансовия аспект на Балканите. Искаме не само пътища, но и железопътни линии. Ще поискаме подкрепа за новото пристанище Дуръс. Поискахме подкрепа от инвестиционния пакет на НАТО, каза Рама.

В понеделник координаторът на парламентарната група на управляващата Социалистическа партия на Албания и генерален секретар на партията Таулант Бала каза, че първата междуправителствена конференция с Албания „и надявам се със Северна Македония“ ще се проведе следващата седмица, 19-20 юли, което като перспектива е добра новина./БГНЕС