Рама: Албания и Турция отварят нова глава в отношенията си

Отношението на Турция към нас и подходът на президента Ердоган, когато сме в беда, са олицетворение на думите на Ататюрк „Човечеството е едно тяло, всяка нация е част от него“.

Между Албания и Турция е налице силна воля за отваряне на нова глава в отношенията между двете държави и правителства, заяви премиерът Еди Рама, който е на официално посещение в Анкара.

На съвместната пресконференция с президента Реджеп Тайип Ердоган той изрази благодарността си за незабавната реакция на Анкара, която се е ангажирала с процеса на реконструкция и строителство на разрушените от земетресението през 2019 г. сгради.

„Президентът на Турция остана близо до Албания, а не като други страни, които се затвориха и спряха преминаването на помощ за нуждаещите се”, подчерта Рама по повод общата битка с пандемията от COVID-19.

В рамките на визитата двете страни подписаха съвместна декларация за създаване на Съветът за сътрудничество на високо равнище, който издига декларираното стратегическо партньорство на ниво междуправителствени институционални отношения. Подписани бяха и редица споразумения в областта на образованието, културата и икономиката, предаде телевизия „Ора нюз”.

Една от основните точки в дневния ред на разговорите е била сътрудничеството в борбата срещу тероризма и във военната и отбранителната област, каза Ердоган. Налице е разбирането и у двете страни, че терористичната организация FETO представлява заплаха за тях.

„Ние сме два братски народи, които са живели заедно, воювали сме заедно и сме оставили следи в историята. Във всяко кътче на Албания има общи следи и смятаме за свой дълг да укрепим още повече тази връзка”, подчерта Ердоган. /БГНЕС