Рама: Да оставим различията зад гърба си и да преобразим Балканите

„Да оставим различията зад гърба си и да преобразим Балканите“.


Това поиска премиерът на Албания Еди Рама в речта си при откриването на срещата на върха на Западните Балкани с ЕС, която се провежда в Тирана.

Рама заяви, че двустранните въпроси трябва да се решават чрез двустранен диалог, а не чрез други намеси, съобщи „Албениън пост“.

Албанският министър-председател подчерта, че подобряването на отношенията насърчава сътрудничеството между шестте държави от Западните Балкани.

"Благодарен съм на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, на комисар Вархей за готовността им да се вслушат в нашите опасения за това защо ЕС трябва да намери нови пътища", каза Рама по отношение на плана за растежа, иницииран от ЕС.

"За мен е пределно ясно, че новата възможност, която представлява този нестандартен план, е не само признание от страна на ЕС за нашите усилия за координиране помежду ни, но и предизвикателство към нашата готовност за съдбата на ЕС", добави той.

Премиерът каза, че Албания и другите държави трябва да се ангажират без никакви резерви и без никакво колебание.

Той обърна внимание как преди 10 години лидерите на Балканите са се срещнали в Берлин и целта не е била да се справят с раните от миналото.

Рама подчерта, че амбицията на Албания е през юни да бъде готова за своята интеграция.

"Албания е готова за това предизвикателство и ще работим неуморно, за да напреднем бързо към общата зона за плащания в евро, улеснявайки търговията и транспорта".

Според него, ако бъдат изпълнени всички критерии за общата платежна зона, таксите на гражданите, които са в чужбина, за да изпращат пари вкъщи, ще бъдат намалени 6 пъти.

Министър-председателят твърди, че икономиките в региона не могат да се развиват, като си пречат една на друга.

Той припомни и развитието, предизвикано от инициативата "Отворени Балкани“.

"Албания, Сърбия и Северна Македония предприеха инициативата "Отворени Балкани", за да ускорят напредъка въз основа на принципите на Берлинския процес"./БГНЕС