Рама и Пленкович призоваха ЕС да предприеме мерки срещу Сърбия

Албанският премиер Еди Рама и неговият хърватски колега Андрей Пленкович призоваха Европейския съюз (ЕС) и Запада да предприемат действия срещу Сърбия след нападението в Банска.

Рама, който е на посещение в Загреб, каза, че агресията на "паравоенните сили е толкова обезпокоителна, колкото и реакцията на Белград", съобщава ХРТ.

Призивът на двамата лидери идва повече от седмица след като косовската полиция беше нападната на 24 септември от въоръжена група в село Банска, където беше косовски полицай.

„Имаме престъпление, убийството на полицай, имаме и героизирането на тези, които са извършили престъплението“, каза Рама, подчертавайки, че подобно нещо не трябва да бъде приемливо в Европа, която има ценности, противоположни на тази . Два дни след нападението правителството на Сърбия обяви ден на траур. Тогава сръбският президент каза, че е обявен ден на траур за тримата убити нападатели.

Сърбия отхвърли обвиненията на Косово, че е замесена в тази атака, която косовските власти определиха като терористична.

Пленкович каза, че Сърбия по някакъв начин е признала участието си в атаката, като е обявила траур за убитите нападатели.

„Смятаме, че подобен ход не може да остане без отговор. Смятаме, че обявяването на ден на траур за трима де факто терористи, убили косовски полицай, беше неприемлив ход. Изобщо не сме доволни, че се стигна до такъв политически ход, който едва ли не предполага идентификация с това, което направиха“, каза Пленкович.

Европейската комисия може да предприеме мерки независимо, тоест без съгласието на всички страни, както направи срещу Косово преди няколко месеца. ЕС оцени, че Косово не е предприело необходимите стъпки за намаляване на напрежението на север.

Хърватският премиер изтъкна, че е сигурен, че всички мерки "ще бъдат взети", а Рама посочи, че те трябва да бъдат приложени, без да се губи време, "защото решението на Белград за деня на траур не оставя място за различно тълкуване". /БГНЕС