Рама: Няма вариант на 30 юни да няма избори

След като албанският президент Илир Мета съобщи, че след постановлението си за отлагане на изборите, те вече са въображаеми, премиерът Еди Рама заяви на среща с гражданите в Тирана, че няма дори и най-малката възможност изборите да не се проведат на 30 юни.

Относно позицията на Мета, че не може да допусне избори, Рама каза, че всеки, който иска да бъде избран, трябва да кандидатства за изборите.

„Решението на опозицията да не участва в изборите е грандиозно политическо самоубийство, но не можем да направим нищо в това отношение. Няма вероятност да се случи това, което те казват, че „не съм готов за състезание и ти няма да излезеш на стадиона“. Най-важното за нас е да направим процеса възможно най-коректен Право на избор на всеки е дали иска да се кандидатира за избори или не“, каза Рама.

Що се отнася до процедурата за уволнение на президента Мета, той каза, че тя трябва да бъде реализира докрай, докато процедурата на Мета за отлагане на изборите нарече "институционална конституционна катастрофа".

На масата, където пиеше кафе, Рама не можеше да не иронизира както политическите си опоненти, така и президента Илир Мета.

Като държеше чаша кафе в ръката си, той сякаш сочеше с него, каза , че държавният глава го е съветвал съпругата му и лидер на Движението за интеграция на социалистите Моника Крюемади, която отдавна нарича гледачка на кафе. /БГНЕС