Рама, Вучич и Заев готвят споразумения за регионално сътрудничество

Президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерите на Албания Еди Рама и на РС Македония Зоран Заев проведоха днес онлайн среща. Тримата лидери обсъдиха подготовката на Икономическия форум за регионално сътрудничество, който ще се проведе на 29 юли в Скопие, съобщи сайтът „exit.al”.

В профила си в Туитър Заев публикува снимка от днешните разговори с коментар:

„Свързваме се, за да подобрим живота на всички наши граждани. Това са новите европейски Балкани.”

Икономическият форум за регионално сътрудничество ще се проведе на 29 юли в Скопие. Той се организира от албански, македонски и сръбски търговски камари в рамките на инициативата „мини Шенген”, инициирана от тези три държави, през октомври 2019 г.

Косово и Черна гора, които се противопоставиха на инициативата, няма да участват в срещата, става ясно от дневния ред, публикуван от Търговската камара на РС Македония.

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи на журналистите в Крагуевац след днешния видеоразговор с министър-председателите на Северна Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама, че на предстоящия Икономическия форум за регионално сътрудничество в Скопие на 28 и на 29 юли ще бъдат подписани три споразумения, че името на инициативата "мини Шенген" ще бъде променено и на граничните пунктове ще бъдат изградени специални "бързи платна" за по-бърз поток от граждани от региона.

„Работихме по три документа и вярвам, че ще ги подпишем в Скопие, те са важни документи за търговия, за възможност за работа и взаимна подкрепа в случай на пожари, наводнения и други бедствия, което е в интерес на нашите народи“, каза Вучич.

Той заяви, че ще се срещне с премиерите на Северна Македония и Албания на икономическия форум и изрази увереност, че "ще бъде направено много за икономическия прогрес на целия регион и Сърбия".

„Ще се опитаме да се споразумеем и за други неща с тези държави, които принадлежат към Малкия Шенген, на който ще дадем друго име, защото няма нищо общо с Шенген. Ще покажем, че можем да стигнем още по-далеч. Ако имаме шест или осем платна за хора, идващи от ЕС, ще имаме специални платна за хората от региона или за тези три държави, за да могат да преминават по-бързо от тези, които идват от ЕС“, каза Вучич.

Сръбският президент добави: "За това, за което се договорим, ще направим бърза стъпка, ще направим фитосанитарна инспекция 24/7, за да могат нашите бизнесмени да работят по-бързо и да генерират повече печалба и ползи." /БГНЕС