Ранени и изчезнали след мощен взрив в химически завод в Леверкузен

Няколко души са ранени след огромния взрив в химически завод, разтърсил германския град Леверкузен, съобщи „Метро“.

Леверкузен беше разтърсен от експлозия днес сутринта, припомня БГНЕС, която бързо бе наречена „екстремна заплаха“ от германския Федерален офис за гражданска защита и помощ при бедствия.

„Currenta“, компанията, експлоатираща химическия парк, заяви в изявление по-рано тази сутрин, че няколко служители са ранени, поне двама от тях тежко и че пет души остават безследно изчезнали.

Длъжностни лица от съоръжението Chempark, базирано край бреговете на Рейн и на около 20 км северно от Кьолн, все още не са наясно какво е причинило експлозията. Те заявиха в Twitter, че на място са пожарникари и техника за откриване на замърсяване, на фона на опасения, че опасни изпарения могат да са изтекли във въздуха.

Жителите казаха, че взривът се е чул надалеч и добавиха, че прозорците им са издрънчали от силата на експлозията.

Вестник „Koelner Stadt-Anzeiger“ съобщава, че взривът е дошъл от инсталация за изгаряне на боклук.

Няколко близки големи магистрали са затворени от полицията и димът се движи на северозапад към градовете Буршайд и Лайхлинген.

Кадри, заснети от близката магистрала, показват оранжеви пламъци и струи изпарения, издигащи се високо над индустриалния парк, където се намират редица химически компании.

Местните жители са призовани да останат по домовете си и да държат прозорците и вратите си затворени, а на хората, които не живеят в Леверкузен, е казано да избягват района.

Съобщава се, че пожарникари от целия регион са привикани да помогнат за потушаването на пожара. На място са и голям брой линейки и полиция.

В Леверкузен се намира Bayer, една от най-големите германски химически компании, която дава името на футболния отбор на града и осигурява работа на много жители. Леверкузен има около 163 000 жители и граничи с четвъртия по големина град в Германия, Кьолн, който е дом на около един милион души. /БГНЕС