Ранени и задържани на еритрейския фестивал в Стокхолм

Над 50 души бяха ранени и десетки задържани в Стокхолм в четвъртък, когато избухнаха сблъсъци на еритрейски проправителствен фестивал, докато антиправителствени протестиращи разбиваха имущество на мястото, съобщиха полицията и здравните власти.


„Друго публично събиране се проведе близо до мястото на фестивала, по време на което избухна бунт“, каза полицията, добавяйки в изявление, че е задържала „около сто души“. Полицията каза, че е останала на мястото на инцидента в предградие северозападно от Стокхолм и "продължава усилията си да пресече престъпните действия и да възстанови реда". Започнали са разследвания за жестоки безредици и палежи, както и за възпрепятстване на работата на полицията и спасителните служби.

Около 1000 антиправителствени демонстранти, упълномощени да проведат протест наблизо, пробиха полицейска бариера, докато нахлуха на фестивала, съобщи таблоидът Expressen. Те събориха фестивални шатри, използвайки шипове за палатки като оръжие срещу полицията и хвърляйки камъни по служителите, пише вестникът. Полицията каза, че най-малко 52 души са имали нужда от медицинска помощ на място или в местни болници. До 19:00 ч. 15 души са били откарани в болница, се казва в отделно изявление на регионалните здравни власти в Стокхолм. Осем от тях са със "сериозни наранявания", а останалите седем са получили "леки наранявания", според властите, които добавят, че има няколко екипа на мястото. „Това е сложна и обширна операция. Има много хора в движение на мястото и общият брой на нараняванията все още не е ясен“, каза Патрик Содерберг, главен лекар в регион Стокхолм.


Кадри от мястото на инцидента показват коли и поне една палатка в пламъци, от която се вдигат големи облаци черен дим във въздуха. Полицията затвори участък от близката магистрала E18 и в двете посоки, тъй като хората, които бягаха от местопроизшествието, блокираха пътя.

Фестивалът Еритрея-Скандинавия, който се провежда от много години, включва семинари, дебати и лекции, както и музика, базар и панаир. Провежда се от четвъртък до неделя. /БГНЕС, АФП