Раонич върна годините назад с успех над 10-ия в света в Торонто

Милош Раонич постигна една от най-големите си победи в последните няколко години, изпълнени с проблеми с контузии за канадеца, след като елиминира Франсис Тиафо в три сета на старта на Мастърса в Торонто – в отделните части 6-7 (12), 7-6 (4), 6-3, за над два часа и 40 минути здрава битка.


Играещият с „уайлд кард“ бивш финалист от Уимбълдън загуби откриващото си подаване от американеца, който е десети в света, но върна пробива в десетия гейм. Стигна се до тайбрек, който бе изключително драматичен. Раонич пропусна три сетбола, докато Тиафо материализира петата си възможност, за да поведе в резултата след час и три минути игра. Във втората част двамата продължиха да сервират силно и се стигна до нов дълъг гейм. В него обаче канадецът натисна след 3-3 точки и вкара срещата в трети решителен сет. В него намиращият се на 545-а позиция в ранглистата спаси три точки за пробив в първия си сервис гейм, преди да пробие подаването на съперника. Раонич отрази нови две точки за пробив, което сложи и край на съпротивата на Тиафо.

Раонич изигра страхотен мач на сервис, като заби цели 37 аса и спечели 87% от точките на първи сервис. Представителят на домакините спаси 6/7 точки за пробив, като приключи с 57 уинъра и 20 непредизвикани грешки – Тиафо се отчете с 27 печеливши удара и само шест непредизвикани, но в крайна сметка загуби. В спор за място на осминафиналите Раонич ще играе с квалификанта Таро Даниел от Япония.

Френският ветеран Гаел Монфис елиминира американеца Кристофър Юбанкс в три сета и е първият съперник на четвъртия поставен Стефанос Циципас. Матео Беретини си осигури изцяло италиански сблъсък със седмия в схемата Яник Синер след двусетов успех над Грегоар Барер от Франция. Вторият и третият поставени съответно Даниил Медведев и Каспер Рууд научиха имената на опонентите си във втори кръг – руснакът ще играе с Матео Арналди от Италия, а норвежецът има за съперник Иржи Лехечка от Чехия. /БГНЕС