Раптърс се приближиха на победа от исторически първи финал в НБА

Отборът на Торонто Раптърс надигра като гост Милуоки Бъкс със 105:99 в пета среща от финалния плейоф в Източната конференция на НБА. Домакините започнаха във вихрено темпо, след като „динозаврите“ изравниха серията след два успеха у дома в Канада и поведоха след края на първата четвърт с 32:22.

Кауай Ленърд отново бе над всички на паркета и доближи Торонто на успех от първия финал на НБА в историята на организацията.

С добра защита във втората, обаче, Раптърс се завърнаха в двубоя, ограничавайки „елените“ до едва 17 точки в частта и на голямата почивка резултатът бе само 49:46 в полза на Бъкс. В третата нищо не раздели двата отбора и така Милуоки влезе в заключителната четвърта с крехък аванс от три пункта. Торонто, обаче, вкара цели 33 точки в решителните 12 минути и се поздрави с ценния успех, който е първи за гостуващия състав в серията и приближи канадците до първи финал на НБА, където ги чака действащия двукратен шампион на лигата Голдън Стейт Уориърс. Над всички за Раптърс отново беше голямата им звезда Кауай Ленърд, който записа 15 от своите 35 точки в последната четвърт, като към тях добави 7 борби и 9 асистенции. Паскал Сиакам постигна дабъл-дабъл – 14 точки и 13 борби, а Фред Ванфлийт изригна от пейката с 21 пункта, всичките от тройката.

За Бъкс кандидатът за „Най-полезен играч“ на редовния сезон в НБА Янис Адетекумбо вкара 24 точки, като прибави 6 борби и 6 асистенции, а Малкълм Брагдън записа дабъл-дабъл – 18 точки и 11 борби, но техните усилия се оказаха крайно недостатъчни за възпитаниците на Майк Буденхолзър. Те ще се опитат да докарат серията до решителен седми двубой в събота вечер, когато гостуват в Торонто. /БГНЕС