Рашков: Бивш вътрешен министър иска да привлече 15 000 македонци да гласуват у нас

Започна специализирана полицейска операция в цялата страна, предаде репортер на БГНЕС.

Тя няма да спре до изборния ден, каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

Той посочи, че вече е имал повод и информирал публично че МВР във връзка с предстоящите избори наблюдава внимателно процесите около и свързани с подготовката и долавя информация за това, че определени групи включително представители на политически партии ще се опитват да спечелят вот не по ред, както се предвижда в закона. “Известното и обявено е разбира се за престъпно купуване и продаване на гласове, каза той.

“В тази връзка до 10 часа нашата информация е, че сигналите в тази насока наближават 100”, каза Рашков.

Сутринта стартира в цялата страна полицейска операция. “Целта е свързана с това, което вече казах, т.е ние трябва да предприемем ответни действия по отношение на тези, които се подготвят да изкривят политическа картина у нас, да се постигнат нереални резултати в изборния ден, т.е да не се отчете правилно точно вотът, гласът на всеки един български избирател. С една дума действат така, че да се посегне върху свободното упражняване на политическото право на всеки един български гражданин да избира и да бъде избиран”, каза Рашков.

В Кюстендил имаме много интересен случай за купуване на гласове. Там един бивш вътрешен министър е правил тези дни едно събиране с бивш областен управител и един друг, излязъл в болничен. Обсъждали са въпроса как да привлекат 15 хиляди македонци с българско гражданство, които да гласуват тук в нашата страна, коментира още Рашков.

След като разказа и за случая в Кюстендил, Рашков даде и своето тълкувание: "Нямаме само изборен туризъм от Изток към България, оказа се и нещо друго, имаме такива данни“.

Такава своеобразна форма на изборен туризъм, МВР има данни, че се подготвя в доста населени места. „Където се планира в дните преди избори да се концентрират голям брой български граждани на един и същи адрес“, посочи Рашков. Той посочи, че са направили среща, разговаряли са с областен управител - става дума за Благоевградска област, където в едно село „изведнъж с появяват на един и същи адрес хиляди граждани, които се регистрират там". „Тъй като очакваме това да се мултиплицира и в други райони сме във връзка и контакт с МРРБ, министър Комитова и ще вземем всички възможни административни мерки да преустановим този вътрешен изборен туризъм“, заяви той. Министърът посочи, че имат данни, че в миналото известен политик се занимавал с организиране покупката на гласове във Врачанско, Монтанско и Видинско. „Става дума за покупка на гласове за една партия от известен етнос“, допълни той.

Главеният секретар на МВР главен комисар Стоян Темелакиев обясни за случай, който се отнася за територията на Германия. „Става въпрос за български гражданин, който е установен трайно там като работещ, в същото време не си е прекъснал контактите с по-оперативно интересни лица на територията на България. По информация от нашите партньори от Германия това, което е направил е фиктивни заявления с цел откриване на секция на територията на Германия, в която да се осъществи гласуване от български граждани, пребиваващи там и заявили желанието си да гласуват. Една голяма част, да не кажа почти всички от тези български граждани, не знаят, че ще упражняват правото си на глас на територията на Германия“, посочи той. Темелакиев добави, че в момента са в активна комуникация с колегите им от Германия. "Най-вероятно точно тази секция няма да бъде открита", заяви той.

Директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Станимир Станев посочи, че в село в област Бургас при претърсване и изземване в жилище е установен мобилен телефон, в който са намерени 31 снимки на лични карти на различни лица. „Засечена е една комуникация с лице, което обещава на въпросните лица ако гласуват за една политическа партия да получат по около 80 лв. на глас, ако цялото семейство се ангажира с това допълнителен бонус от 20 лв.“, посочи той. Лицето е задържано, образувано е досъдебното производство. В бургаски квартал са претърсени два адреса и са установени списъци на длъжници на лихвари. „Имаме информация, че им е обещано на въпросните лица да бъде опростена част или изцяло техните задължения, ако упражнят правото си на глас в полза на определена политическа партия“, каза той и посочи, че има две задържани лица и по този случай продължава работата.

Главен комисар Тодор Гребенаров посочи, че общият брой служители, които ще бъдат ангажирани пряко преди, по време и след приключване на изборния процес са над 20 000 служители на МВР. /БГНЕС

Категории: