Рашков: Гешев направи груби грешки и правеше политически услуги

Гешев направи груби грешки като главен прокурор и юрист, може би очаква, че е недосегаем, очаква сигурно, че никой няма да реагира срещу това негово поведение, а и срещу поведението, което тласка цялата прокуратура към подчиненост на политическата власт.

Ако ползвам неговия аргумент, че някой с политически акт иска да въздейства върху независимостта на прокуратурата, това е много далеч от истината. Това заяви пред бТВ служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

Мнението за допустимостта на искането не е единно. Съотношението е 8 към 12. Когато е избран Гешев против са били 4-ма, сега за предложението на Стоилов са 8. Това доста говори за нагласите вече и в самия ВСС. Оценката на останалите 12, че е недопустимо искането за оставка на Гешев не е толкова категорично, както онова мнозинство, което е избрало Гешев, добави Рашков. Подобен резултат беше очакван. Нашият сегашен ВСС в този му състав не направи нещо черезвичайно и оригинално, това е очакваната му реакция по искането за оставката на Гешев, каза още Рашков.

Гешев си позволи да осъществи политическа дейност. Той я развиваше от момента на неговия избор и се състои в това, че той продължи атаката на Борисов срещу Радев, продължи я с изнасянето на данни, придобити чрез СРС, без да се съобразява за данните в тази посока. Има две забрани в закона за СРС, първата е в това, че тези данни, събрани с тайни способи не могат да се ползват за нищо друго освен за нуждите на наказателно производство и за опазване на националната сигурност. Когато той изнесе тези данни срещу президента защитаваше ли националната сигурност или целеше да урони престижа на държавния глава, запита реторично Рашков.

Гешев дълго време правеше политически услуги на политическата власт, която беше до 4 април тази година. Не може един главен прокурор да се счита за недосегаем. За юристите Господ е законът и никой не е над него. Ако днес ВСС е спасил Гешев, утре той няма да бъде спасен, убеден е Рашков.

Гешев си е назначил около 150 души, които не правят нищо друго освен да го охраняват на трисменен осемчасов режим. Тоест има служители от тази група, които денонощно го охраняват. Това е паравоенно формирование, което охранява Гешев. Това бюро разполага с 9-10 млн. бюджет годишно. За миналата година отчетът на Гешев посочва, че за 2020 г. , когато той с това формирование нахлува в президентството, няма нито едно лице, включено в програмата за защита. А това е бюро за защита. За миналата година не е отчел нито едно лице, включено в програмата за защита. Тези милиони, които българският данъкоплатец отделя, за да се издържа тази паравоенна структура, пита се за какво ни е да стои там, каза Рашков.

Подобна охрана няма президентът, с каквато разполага Гешев, добави още той. /БГНЕС