Рашков даде Гешев на НСлС, а НСлС го препрати на Спецпрокуратурата

Вътрешният министър Бойко Рашков даде главния прокурор Иван Гешев на Националната следствена служба. От там заявиха, че сигналът на служебния вътрешен министър е от компетенцията на Специализираната прокуратура. От офиса на Гешев обявиха действията на Рашков за поредната политическа атака, предаде репортер на БГНЕС.

Рашков дава Гешев на прокурор

Бойко Рашков е изпратил сигнала срещу главния прокурор до директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов

„Днес изпратих част от материалите, които министъра на правосъдието внесе във ВСС и който материал беше отказано да бъде разгледано по същество от ВСС. Отделих част от този материал, който се отнася до незаконосъобразно публикуване в публичното пространство на материали, придобити чрез прилагането чрез СРС-та, както и други материали, които са установени при разследването при определени случаи. Според мен има основание с този въпрос да се занимае следствената служба", каза вътрешният министър.

Той е изпратил този материал на зам.-главния прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов.

„Надявам се там да се проведе разследване и да се отговори на въпроса дали става въпрос за извършено престъпление от главния прокурор или не. Ако се даде отрицателен отговор какви ще са мотивите. По два закона в нашата страна е забранено разгласяването на данни, събрани чрез СРС-та. Виждам, че има опоненти включително и членове на ВСС, които гледат на този въпрос от ъгъла на защита на главния прокурор Иван Гешев. Прокурори се изправиха след основния щит ВСС, се изправиха на второ място, в защита на Иван Гешев. Имаме практика във Варненския апелативен съд решение, с което едно лице е признато за виновно точно в това престъпление - разгласяване на данни от СРС-та и при положение, че у нас по Конституция е провъзгласен принципът за равенство на гражданите, ми се струва доста странно отричането, че в единият случай лицето е извършило престъпление и заради това е осъдено от Варненския апелативен съд, а сега според някои от прокуратурата и ВСС нямаме такава хипотеза, поради което дори не може да се започне досъдебно разследване", добави още вътрешният министър.

Рашков заяви, че ще очаква с нетърпение решението на българската прокуратура по този казус. И по-скоро дали ще може всеки прокурор, на който ще бъде възложен този случай, да прояви кураж да образува досъдено производство и да започне разследване срещу главния прокурор на Републиката. Дали той е недосегаем на практика, каза Рашков.

НСлС препрати сигнала на Спецпрокуратурата

Националната следствена служба е препратила сигнала на вътрешния министър Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев на Специализираната прокуратура.

„В Националната следствена служба е постъпила информация от служебния министър на вътрешните работи г-н Бойко Рашков, съдържаща твърдения за извършени от главния прокурор на Република България деяния, съставомерни по чл. 145а от НК, по чл. 285 от НК, по чл. 287а, т. 2 от НК и по чл. 360 от НК“, се казва в съобщението на НСлС.

От там уточниха, че посочените състави са от компетентността на Специализираната прокуратура, с оглед на което информацията е изпратена по компетентност на Специализираната прокуратура. НСлС няма правомощия да образува досъдебни производства.

Поредна атака

Като поредната политическа атака срещу Иван Гешев оцени действията на Рашков говорителката на главния прокурор Сийка Милева.

„Сигналът е адресиран лично до Борислав Сарафов, който е директор на Националната следствена служба. Авторът на сигнала, притежаващ научна степен в сферата на наказателния процес доц. Бойко Рашков, би следвало да знае, че разследването на магистрати, съгласно процесуалния закон, е от компетентността на Софийска градска прокуратура или на Специализираната прокуратура в зависимост от твърдените факти и обстоятелства“, каза Милева и обясни, че НСлС няма право да образува досъдебно производство.

Поради това постъпилият днес сигнал е изпратен на Специализираната прокуратура, която е единственият компетентен орган в случая, поясни Милева.

„Преценката за наличието на основание за образуване на досъдебно производство е единствено и само от компетентността на прокурор“, посочи тя.

Според нея отново сме свидетели на поредния политически акт, без каквато и да било правна аргументация, който цели да урони престижа на съдебната власт. /БГНЕС