Рашков: Новият главен секретар на МВР не е от калинките

Трябва ни главен секретар, който няма да допусне служби на МВР да бъдат обслужващ персонал на българската прокуратура. С тези думи служебният вътрешен министър Бойко Рашков представи Петър Тодоров – новоназначеният главен секретар на МВР, предаде репортер на БГНЕС.

Предложен за поста след закрито заседание на служебното правителство, Тодоров бе назначен на мястото на освободения Ивайло Иванов.

На снимката: новият главен секретар на МВР

„Дълго време министерството е без главен секретар. Някой би попитал: Защо сега? Не е лесно да се назначи човек на такава длъжност, която е изключително важна“, каза министър Рашков по адрес на Петър Тодоров, който до този момент оглавяваше временно Областната дирекция на МВР в Пловдив.

„Без да слугува на политически партии и без да стои до главния прокурор, когато дава пресконференции, като дете, което е сгрешило и някой му дърпа ухото“, каза още Рашков и увери „Петър Тодоров не е от калинките“. „Главен секретар трябва да бъде човек с достатъчно пит, който няма да наблюдава безучастно множеството нарушения на Закона за специалните разузнавателни средства по време на протестите“, каза още Бойко Рашков.

В краткото си изказване след представянето Тодоров очерта основните приоритети в работата си като главен секретар на вътрешното министерство.

Овладяването на горските пожари в страната е първостепенна задача за МВР. Приоритет е и ефективни мерки за ограничаване миграционния натиск към България. Засилваме граничния контрол. Активни действия и във вътрешността на страната с цел ограничаване последствията от незаконната миграция. Ограничаване на битовата престъпност във всяко едно населено място в страната също е приоритетна задача, заяви Петър Тодоров.

Запитан как вижда работата си със следващия министър на вътрешните работи, ако той се казва Петър Илиев, както и за съвместната му работа с прокуратурата, Тодоров заяви:

Полицията и полицейските органи трябва да отстояват своята самостоятелност в рамките на закона. Това ще бъде моят принцип. Естествено полицията има тясно взаимодействие по различните досъдебни производства и по закон сме длъжни да изпълняваме указанията на прокуратурата, но винаги ще отстоявам оперативната самостоятелност.

Аз съм професионалист и ще работя с всеки министър, поставен след гласуване от Народното събрание, подчерта Тодоров.

От своя страна служебният министър Бойко Рашков заяви, че е публично известно какво служебното правителство, в частност МВР, за трите месеца е свършило. Какво ще прави следващият министър на МВР аз не мога да гадая. Аз искам той да е професионалист – да познава системата на вътрешните работи и да направи повече, от това което ние направихме. Предполагам, че това ще очаква и цялото българско общество, посочи Рашков. /БГНЕС