Рашков: Съдебната власт трябва да се освободи от Бюрото по защита

Главният прокурор е охраняван от три служби и това е недопустимо. Няма абсолютно никаква правна логика в това да има такъв орган, който да го охранява.

Това каза служебният вътрешен министър Бойко Рашков на публично обсъждане на три законопроекта за промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, предаде репортер на БГНЕС.

Вътрешният министър каза, че се е запознал не само с представените проекти, познава и искането на президента до КС. „Споделям изцяло аргументацията, че съдебната власт трябва да се освободи от един административен орган, който съществува там под прякото ръководство на главния прокурор и който дублира функции, дейност на органи на изпълнителната власт”, каза Рашков.

По думите му това са 150 души към главния прокурор. "Никой не знае какво става в това Бюро там, може би само той знае. Вие като депутати, като представители на върховната власт в държавата, не знаете какво става там", заяви министърът на обсъждането, организирано от парламентарната правна комисия. Той каза, че няма абсолютно никаква правна логика за орган, който да охранява главния прокурор.

„Един такъв мощен административен орган, който ще се използва за нахлуване в една или друга институция, други институции в държавата, нашата страна няма абсолютно никаква необходимост. Орган, който ще дублира функции и на НСО, и охранителната дейност на МВР и т.н. България не е толкова богата държава да си позволява подобно разточителство и то това разточителство със създаването на това Бюро, по този начин подчинено на главния прокурор издава наред с другите неща и нещо различно, колко близък е бил главният прокурор и към онзи момент до изпълнителната власт, която се е разделила с част от своите функции и ги е предоставила на главния прокурор, който пък е орган на съдебната власт, не е орган по дефиниция на изпълнителната власт”, заяви Рашков.

Той попита дали някой си е поставял въпроса как се охранява българският главен прокурор. "И ако някой смята, че българският главен прокурор се охранява само от това бюро, нарочно създадено заради него, заради неговата личност и тяло дълбоко греши. Той за разлика от всеки един друг главен прокурор преди него, единствено той, благодарение на своите близки отношения с политическата власт и да не казвам с кой конкретно, се е настанил в държавната резиденция в София, която е за други длъжностни лица, не за съдебната власт. Там той се охранява в жилището, което е наел от Бюрото за охрана, но същевременно тъй като това жилите – Дом номер 5 ли е, който е – няма значение, е в периметъра на резиденция Бояна, външната на тази сграда пространство се охранява от НСО”, каза Рашков.

Той посочи още, че тези дни се натъкнал, че са сключени споразумения, едно от тях с органите на МВР и специално 6-то РПУ в София, да патрулира патрулки и да наблюдава резиденция Бояна от външната страна, за да пази главния прокурор.

„Вие сте депутатите, ако искате търпете го това, аз като гражданин не мога да го изтърпя. Такова властолюбие, което граничи с някаква параноя”, каза Рашков на обсъждането в НС.

"Как се определя кой ще бъде охраняван например от НСО, говоря преди Бюрото да стане „собственост” на главния прокурор? По указания на политическия ръководещ субект се казва на ДАНС да напишат едно, бих го нарекъл дори фалшиво сведение за опасност. Фалшиво сведение, казвам го съвсем отговорно. И се назначава такава охрана за срок от 6 месеца, след което се пита като изтекат тия 6 месеца – налице ли са тия данни още пак – да, и така до края на света. И в тази група е бил и този човек, който сега е главен прокурор на Републиката в момента”, заяви още Рашков.

Правосъдният министър Янаки Стоилов посочи, че и трите законопроекта предлагат връщане към първоначалната идея Бюрото за защита да премине от ръководството на главния прокурор към министъра на правосъдието. Между тях има и различия.

„Смятам, че не е достатъчно просто механично да се заменят правомощията на главния прокурор с министър на правосъдието, защото през преминалите години с две по-големи изменения твърде много бяха разширени функциите и правомощията на Бюрото. И от Бюро за защита на лица във връзка с наказателно производство, то се превърна в някаква своеобразна и охранителна структура и орган, който осигурява действия по разследването, което мисля, че не съответства на неговото предназначение”, каза правосъдният министър.

Стоилов каза още, че Министерство на правосъдието в негово лице подкрепя внесените трите законопроекти по принцип.

Зам.-главният прокурор Красимира Филипова каза, че са дошли тук водени от разбирането, че ще присъстват на обществено обсъждане на три законопроекта. „А за съжаление, се натъкваме на един словесен изказ срещу личността на главния прокурор, която не би следвало да бъде водеща, да бъде мотив за промяна в закони принципно”, каза тя. /БГНЕС