Рашков: ДПС не са привилегировани; Карадайъ: Рашковщината продължава

Активистите на ДПС не са в привилегировано отношение. Това каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков в отговор на въпрос на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ по време на парламентарния контрол, предаде репортер на БГНЕС.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ зададе въпрос към министър Бойко Рашков. Той уточни, че въпросите на са 20 хиляди, а 99.

"На 8 юли 2021 г. в град Айтос Бехчет Емурлов, общински председател на Младежко ДПС Айтос, заместник-председател на Общински съвет – Айтос, кандидат за народен представител – за един ден е привикан 2 пъти в районното управление Айтос за раздаване на агитационни материали и обучение чрез използване на таблет със симулатор за машинно гласуване. След това още няколко пъти е привикван. Предприетите действия според нас и отношението от страна на районно управление Айтос са еквивалентни на тези към криминално проявено лице. Това уронва авторитета му и му създава психологическо напрежение, което влияе на него и неговия екип отрицателно по време на предизборна кампания. На представяне на негова инициатива за гражданска петиция в ЕП пред медиите той заяви, че след тези акции част от екипа му се е отказал да участва в предизборната кампания. Моят въпрос е на какво законово основание е привикан в районното управление Айтос и в какво се изразява наличието на достатъчни данни, за да му е съставен предупредителен протокол. Уведомена ли е прокуратурата", каза още Карадайъ. Той попита кой е вдигнал имунитета на кандидата за народен представител.

От своя страна министър Бойко Рашков заяви, че е дал писмени отговори на 74 въпроса и не е вярно, че отказва да идва на парламентарен контрол. "Нека все пак да поддържаме добър тон. Не смятам, че сме безпогрешни, но да не лъжем там, че не съм бил на парламентарен контрол", каза още Рашков. Той отправи критика към ДПС, че посочват в своите въпроси само две имена и това затруднява МВР да открие кои са тези хора.

"По въпроса за Айтос. Какъв отговор мога да дам на това, което постави г-н Карадайъ. На 7 юли тази година около 21.40 ч. имаме сигнал в съответното районно полицейско управление за неправомерни действия в село Карагеоргиево, свързани с изборния процес. Сигналът се отнася за две лица, между които и този човек, за който пита г-н Карадайъ", заяви още Рашков. По думите му Емурлов е активист на ДПС, но това не го поставя в привилегировано отношение. Рашков уточни, че по случая е регистрирана преписка в районно управление Айтос и никой не е скрил действията на полицейските органи, когато е трябвало да предприемат действия.

"Това е регистрирана полицейска работа, каквато е обичайната дейност на полицията в нашата страна. Второ, тези проверочни действия са били под контрола на Районната прокуратура, която по случая е давала конкретни указания. Това също е практика в прокурорско-следствената дейност. На 8 юли подателят на сигнала е предоставил допълнителни сведения за тези две лица, уточнил е обаче, че лицето не е първоначално посоченото Емурлов, а друго лице, което назовава. Посочва и от кое населено място е. Последният е призован, разбира се, за да може да се изясни онова, за което е сигнала. Няма законова пречка при извършване на проверки, общински съветник и кандидат за депутат дори да е от ДПС да бъде питан за обстоятелства. Вярно е, че г-н Емурлов е с имунитет като кандидат, но този имунитет всички знаете за какво се отнася. Благодарение на тази проверка и на този въпрос проверката се е насочила в друга посока, а не е задълбочена към него", заяви още Рашков. Той посочи, че няма привикване, а призоваване. "Привикване някъде по баирите може, тук е призоваване", заяви още министърът на вътрешните работи.

Мустафа Карадайъ подчерта, че никой не може да бъде подлаган на унижаващо отношение, личният живот е неприкосновен. "Г-н министър, най-вероятно сте наясно, че днес в област Бургас, пак са привикани, не са призовани, привикани са всички онези лица, за които ние сме задали въпроси към вас - и младежите, и пенсионерите, и възрастните хора, включително и г-н Бехчет Емурлов. Репресиите и Рашковщината продължават", каза още Карадайъ. Той посочи, че затова от ДПС са поискали още от 29 юли, от 8 декември, от 15 декември и продължават да искат документите за всеки един от конкретните случаи, за да може да се направи преценка за действията на органите на МВР. Карадайъ заяви, че не е забравил, че го е преследвал на изборите.

Министър Бойко Рашков отново взе думата и отговори на Мустафа Карадайъ и уточни, че не му говори за "карадайъщина" и се обръща уважително към него.

"Нашият закон предвижда няколко форми за призоваване, не за привикване. Призоваването може да се извърши както с призовка, така и по телефона. Ако вашият член е бил призован по телефона, това е напълно законосъобразна форма. Тук не търсете теле под вола. Четете, когато се готвите да питате. Цитирате Конституцията обаче избирателно като дявола Евангелието. Там действително има ограничения, които осигуряват и обезпечават правата на българските граждани, но там има едно допълнение - ако не е предвидено друго в закона. И това прочетете. Вие сте законотворци и трябва да знаете закона", заяви още Рашков.

"Имам ли време да питам г-н Карадайъ как ръководи своята партия, която извършва престъпления във връзка с изборния процес. Няколко дела съм извадил за присъди на лица, на които вие сте давали финансови средства и те в момента са подсъдими и осъдени", каза Бойко Рашков на Мустафа Карадайъ. /БГНЕС