Ръстът на американската икономика от 2,9% най-високият за 13 години

Американската икономика се движи с висока скорост от миналата година, отбелязвайки най-силния си ръст от 13 години насам след големи данъчни съкращения и фискални стимули.

Централата на "Дженерал Мотърс" в Детройт, Мичиган

Но най-голямата световна икономика се забави към края на 2018 г., което показва, че бумът е започнал да заглъхва, според доклада на Министерството на търговията.

БВП се е увеличил с 2,9% през 2018 г. спрямо 2,2% за предходната година, като се приближава към целта, поставена от президента Доналд Тръмп.

Но през периода октомври-декември ръстът намаля до годишен темп от 2,6%, от 3,4% през третото тримесечие.

Резултатът от четвъртото тримесечие, който отбеляза второто тримесечно забавяне поред, беше все още по-добър от очакваното, тъй като икономистите предвидиха липсата на потребителски разходи през периода на ваканция, което трябваше да окаже по-голямо влияние на растежа.

Белият дом твърди, че очаква растежът да продължи да се задържа през 2019 година.

Най-новите данни вероятно са отчасти засегнати от 5-седмичното спиране на правителството, снижаването на повечето от които е регистрирано през януари. И според официалните оценки, икономиката е отслабнала с 0,02%.

С бизнес, изправен пред внезапно намаляване на данъците на фона на увеличените държавни разходи, растежът се е увеличил още повече през 2018 г., на фона на строежа на заводи и инвентаризация на стоки, според доклада на Министерството на търговията.

Разходите за отбрана са нараснали с 3,4%, което е най-голямото увеличение за девет години.

Търговската война на Тръмп обаче се оказа лоша захапка от растежа през третото тримесечие, след като Вашингтон и Пекин си размениха наказателни мита за над 360 милиарда долара в двупосочна търговия, като и двете страни твърдят, че вече са близо до разрешаване.

Въпреки, че четвъртото тримесечие беше силно, то беше по-бавно от третото тримесечие, което беше по-бавно от второто.

През последните три месеца на годината, областите, в които се наблюдаваше растежа, се забавиха: инвестициите в строежа на предприятия се забавиха до най-ниското си ниво за една година, а държавните разходи, различни от тези за отбрана, спаднаха с 5,6%, най-голямото им снижаване за пет години. /АФП

Категории: