Расте броят на жертвите от наводненията в Германия

Броят на загиналите вследствие разрушителните наводнения в западната част на Германия вече е около 135, съобщи „Тагесшау“, позовавайки се на данни от полицията.

На много места спасителните дейности напредват в районите на наводненията и броят на жертвите продължава да нараства, пише изданието. В района на Хайнсберг спасителите трябваше да изведат стотици хора на сигурно място след пробив на язовир. Ситуацията с времето остава напрегната.

Обстановката в Рейнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия, които бяха силно засегнати от бурята, остава неясна. Докато работата по спасяването на много места напредва, расте и броят на смъртните случаи, които достигнаха 135. Много хора все още са в неизвестност.

Опасенията на силите на реда са, че смъртните случаи ще се увеличават. Ранените са повече от 618, като се очаква и тази бройка да продължи да расте.

Футболната лига на Германия (DFL) и Германският футболен съюз (DFB) ще създадат фонд за подпомагане на пострадалите от наводненията в размер на 3 млн. евро, съобщи „Дойче веле“. В съвместно заявление те отбелязаха, че са поразени от снимките на опустошенията, както и от мащаба на бедствието.

„Смятаме за очевидна проявата на солидарност при кризисна ситуация“, се казва в изявлението. Представителите на DFB са влезли в контакт с УЕФА, от където също са обещали помощ.

Футболните клубове „Байерн Мюнхен“ и „Кьолн“, както и телекомуникационната компания „Telekom“ даряват 100 000 евро за пострадалите. Средствата ще бъдат изплатени на организацията Lichtblicke e.V. преди мача на 17 юли. Подкрепа на пострадалите ще окажат и клубовете „Борусия Дортмунд“ и „Мьонхенгладбах“

Проливните дъждове, които се изсипаха над Германия на 14 и 15 юли, предизвикаха наводнения на много места, припомня БГНЕС. Бяха разрушени множество сгради, десетки загинаха и много хора се водят изчезнали. Властите изпратиха армията да помага в спасителните операции. /БГНЕС

Берлин / Германия