Расте недоволството във вътрешните кръгове на Путин

Руският президент напоследък трябва да се справя с необичайно растяща критика относно компетентността на неговите командири в Украйна.

Разгромът, който Украйна нанесе на руската армия в североизточната област Харков, изправя президента Владимир Путин пред политически и военни главоболия. Усилията на Кремъл да създаде бляскав пропаганден разказ за успешната си война в Украйна висят на косъм, след като популярни лоялни към Кремъл блогъри, мозъчни тръстове и дори политици започват да задават неудобни въпроси за поражението на фронтовата линия.

Засега гневът им е насочен единствено към висшето военно командване на Русия, но Путин все пак трябва да действа предпазливо пред лицето на този необичаен бум на недоволство. Ако той не реагира на оплакванията срещу командирите си на фронта, политическият натиск върху автократичния му режим може да се засили.

Рамзан Кадиров, своенравният и авторитарен лидер на руската Чеченска република, обвини военното командване на Москва в "грешки" в Харковска област, където руските войски бяха набързо изтеглени от стратегически важните градове Изюм и Купянск - основен железопътен възел близо до границата с Русия.

„Ако няма промени в стратегията за провеждане на специалната военна операция днес или утре, ще трябва да отида при ръководството на министерството на отбраната, при ръководството на страната, за да обясня реалната ситуация на място", каза Кадиров в записано гласово съобщение, публикувано в канала му в Телеграм.

Войниците на Кадиров имат ужасна репутация, обвинени са от украинците във военни престъпления в град Буча в началото на войната и в заснемане на фалшиви видеоклипове в TikTok, за да популяризират измислените си геройства, но чеченският лидер е авторитет, защото е лично лоялен на Путин и е доказал готовността си да включва нови сили във войната. Той е най-високопоставената фигура, която открито удря по политическите върхове на страната, но далеч не е сам.

Сергей Марков, политически анализатор, свързан с Кремъл, и бивш депутат от управляващата президентска партия "Единна Русия", зашлеви словесен шамар на върхушката в Москва по време на юбилейните тържества в Москва в събота. Докато Путин донякъде сюрреалистично откри ново гигантско виенско колело преди нощния спектакъл с фойерверки, точно когато новините за украинските победи се разпространяваха бързо Марков заяви: "Празненствата сега изглеждат като политическа грешка. Еквивалент на пир по време на чума. Ясно е, че те [властите в Москва] не искаха да ги отменят, за да не предизвикат паника", заяви политикът, който през предишните години енергично подкрепяше сепаратисткото движение в източния украински регион Донбас. "Но участието на президента в тържествата говори още повече за объркването на властите".

Той също така заяви, че фойерверките в Москва "в трагичния ден на тежко военно поражение за Русия" е трябвало да бъдат отменени, въпреки възможното накърняване на репутацията на Путин в очите на неговия електорат. "Правителството не трябва да празнува, когато хората скърбят".

Сергей Миронов, лидер на партията "Справедлива Русия", която подкрепя Кремъл, предпазливо се присъедини към критиките относно съботното празненство.

Той призова московските власти "да отложат" фойерверките "за победата" над Украйна. "Така ще бъде проявено уважение към тези, които на този ден с оръжие в ръка, рискувайки живота си, защитават цяла Русия, всички нейни жители на хиляди километри от домовете си".

Междувременно гневът на много руски военни блогъри бе насочен срещу тромавата информационна тактика на руското министерство на отбраната, което се въздържа от всякакви коментари за ситуацията в Харковска област през първите дни на украинското контранастъпление.

Блогърите също така остро критикуваха руските власти за неспособността им да осигурят подходящо изтегляне от Харковска област на онези жители, които подкрепят руската окупация и искат да напуснат региона в посока Русия преди бързото настъпление на украинските войски.

Алексей Чадаев - лоялен на Кремъл политически анализатор, смята, че руската армия "като цяло, като структура в сегашния си вид - меко казано - има ограничена пригодност за водене на съвременна война".

"Основните недостатъци не са в способността да се събере жива сила, в снабдяването с продоволствие или оръжия и дори не е в управлението като такова, а в нивото на стратегическото мислене, качеството на разбиране на ритъма и логиката на модерната война", каза той, коментирайки прегрупирането на руските сили. Той добави, че последното поражение на руските войски "все повече напомня за катастрофата, с която се е сблъскала Червената армия на Съветския съюз на почти същата територия през Втората световна война”. Именно тук германците започват операция "Фредерик" и нанасят сериозен удар на Червената армия, която е обкръжена и понася тежки загуби от около четвърт милион убити и ранени.

"Или се бием, или се предаваме, няма трети вариант. Така че нека решим. Но ако питате мен, аз съм за това да се бием", добави Чадаев./БГНЕС

---------------------------------------------------------------------

Сергей Кузнецов, Политико