Растения - убийци на бактерии

Има стайни растения, които помагат за пречистването, дезинфекцията и овлажняването на въздуха в апартамента, каза в интервю за „Спутник“ Владимир Чуб, доктор на биологичните науки и директор на Ботаническата градина на Московския държавен университет.

Микроклиматът в едно жилище зависи от много фактори. Важен е съставът на въздуха и неговата влажност, температура, както и наличието или отсъствието на патогени в него. Стайните растения имат способността да влияят на някои от тези параметри. По-специално мирта, розмарин и други ароматни растения, които гражданите отглеждат на первазите на прозореца, имат фитонциден ефект, тоест унищожават бактериите, обясни Чуб.

"Те осигуряват летливи вещества, които са способни да убиват бактерии. Това се нарича фитонциден ефект. Той е особено силен в иглолистните гори, където има много изпарения на ароматни вещества: мирише на борови иглички, усещаме прилив на енергия и бодрост", отбеляза биологът.

Стайните растения, особено тези, които растат бързо, могат да абсорбират токсини от въздуха, продължи той.

"Много растения са способни да абсорбират серни съединения и азотни оксиди. Това е особено характерно за бързорастящите растения, като хлорофитум и традесканция", даде пример Чуб.

Ефектът на растенията върху влагата в помещенията може да бъде важен. Растенията с широки листа са особено ефективни в това отношение, каза биологът.

"Качеството на въздуха в апартаментите обикновено е толкова сухо, колкото в пустинята, особено когато е включено отопление. Растенията с широки листа - аспидистра, еухариси, всяко голямо стайно дърво като фикуса - имат голяма листна маса, изпаряват много вода и овлажняват въздуха в апартамента", каза Чуб.

В същото време той припомни, че листата на стайните растения трябва да се почистват от прах от време на време, за да продължат да подобряват микроклимата в апартамента. /БГНЕС