„Растения-завоеватели“ превземат крепостните стени на Истанбул

Стените на Стария град в Истанбул, които са един от най-дългите исторически артефакти в света, са под заплахата на "инвазивни" растения.

Хюсеин Дирик, професор във факултета по горско стопанство на Истанбулския университет, каза, че растения и дървета като смокини, коприва, ailanthus altissima (дърво на боговете), акации, върби и тополи могат да накарат камъните да се разделят със своите дебели и силни корени, унищожавайки културното наследство и превръщането на добре запазените исторически структури в руини.

Говорейки пред информационната агенция Демирйорен, професорът заяви, че такива структури са широко засегнати от флората на региона, в допълнение към климатичните условия, и корените на тези така наречени "инвазивни растения" - независимо дали под формата на плевели или дървета - могат да бъдат пагубни за запазването на исторически артефакти, тъй като те причиняват големи вреди във времето.

Дирик, който изучава вредите, причинени от растенията на исторически структури, предупреди, че историята трябва да бъде запазена чрез редовно наблюдение и периодично почистване.

"Тези растения са с малки семена и се разпространяват бързо. Те са красиви, разбира се, но когато успяват да се установят на исторически сгради, те започват да поникват и да се разрастват бързо по тях. За кратки периоди от време те нанасят големи вреди на такива структури с техните бързо растящи корени", заяви ученият.

"Те растат при трудни условия, но бързо се размножават. Тревистите растения не нацепват и не разрушават структурите в началото, но причиняват образуването на мухъл по камъните и стените, където се захващат, създавайки идеалната почва за дървета", каза още той.

Изграждането на 1600-годишните стени започва през V век и за дълго време те са правели града непревзимаем за чуждите завоеватели - от арабските армии до османските турци. Близо 200 наблюдателни кули, всяка с височина 25 метра, са давали допълнителна сигурност на града, който се сблъсквал с постоянни нападения в своята история. /БГНЕС