Равен резултат след първите два мача на Лейвър Къп

Капитанът на Отбор Свят Джон Макенроу може да бъде доволен от представянето в първите два мача на сингъл.

Отборите на Европа и останалия свят се оттеглиха при равен резултат 1-1 след откриващата сесия на първия ден от отборната надпревара Лейвър Къп. В първия мач за деня австриецът Доминик Тийм победи канадеца Денис Шаповалов с 6-4, 5-7, (13-11) в откриващия мач от турнира в Женева. Двамата тенисисти предложиха истинско шоу на публиката, като Тийм успя да спаси три мачбола в големия тайбрек, преди да стигне до победата. Световният номер 5 започна по-уверено двубоя и рано проби младия си съперник, след което нямаше проблем да затвори сета на собствен сервис. Във втората част Шаповалов заигра по-силно и проби за 3-1, но бързо изпусна преднината си. Все пак канадецът вкара мача в тайбрек, след като стигна до нов пробив при 6-5 в своя полза. В големия тайбрек и двамата допуснаха много грешки, но все пак Шаповалов първи имаше шанс да затвори мача, след като поведе с 9-7. Тийм показа характер и отрази два поредни мачбола, след което на свой ред имаше шанс за затвори мача, но не успя да го реализира. Австриецът отрази още един мачбол при 10-11, а след това взе още две поредни точки и в крайна сметка стигна до успеха след час и 46 минути игра.

Тийм показа характер, за да стигне до много труден успех срещу младия Шаповалов.

Малко след това американецът Джак Сок донесе първа точка на Отбор Свят, след като победи Фабио Фонини от Итлаия с 6-1, 7-6(3) във втория мач на сингъл от надпреварата. Сок дълго време се възстановяваше от контузия през тази година, като последната му победа в официален мач е от 2018, но днес се представи силно срещу световния номер 11, за да изравни резултата в отборната надпревара на 1-1.

Фонини започна срещата с много разпиляна игра и допусна куп грешки, от които съперникът му се възползва, за да стигне до два пробива и да вземе сета с 6-1. Във втората част италианецът вдигна нивото и след като нямаше нито един пробив, се стигна до тайбрек. В него Сок бе по-уверен и заслужено стигна до крайния успех след 7-3 и час и 29 минути игра.

Във вечерната сесия от 20:00 часа българско време Стефанос Циципас ще играе с Тейлър Фриц, след което Роджър Федерер и Александър Зверев ще срещнат Денис Шаповалов и Джак Сок в мача на двойки. /БГНЕС