Райски остров крие най-голямото ботаническо съкровище в света

Има един райски остров в света, изпълнен с живот и световно признат като център на биологичното разнообразие, съобщава Би Би Си. Нова Гвинея – островът с най-богатото растително разнообразие от всеки остров в света, разкриват ботаниците.

Първият пълен опис на растения на най-големия тропически остров в света разкрива съкровищницата на флората. Повече от 13 000 вида могат да бъдат открити в Нова Гвинея, вариращи от миниатюрни орхидеи до гигантски дървесни папрати, две трети от които не съществуват другаде.

Резултатите, публикувани в „Nature“, ще бъдат използвани за запълване на информацията за "една от последните неизвестни за науката". Идентифицирането и именуването на растенията е първата стъпка към опазването и защитата на растенията в Нова Гвинея, заяви д-р Тим Утъридж от Кралските ботанически градини. "Ако ги загубим, няма начин да ги възстановим от никъде другаде, защото те просто не се намират извън острова", каза той. "Ние носим реална отговорност да опазим този уникален растителен живот."

Нова Гвинея е дом на някои от най-добре запазените екосистеми на планетата, между които крайбрежни мангрови гори, огромни просторни тропическите гори и алпийски тревни площи.

Какво е особеното във флората на Нова Гвинея?

„Нова Гвинея е райски остров, изпълнен с живот и световно признат като център на биологичното разнообразие“. Това са думи на д-р Родриго Камара-Лерет от университета в Цюрих, Швейцария.

Но знанията за флората на Нова Гвинея "бяха неразкрити с години, ограничавайки изследванията в тази мегаразнообразна област", каза той.

Ботаниците идентифицират и именуват растения, събирани там от 17-ти век, като проби се съхраняват в хербарии по целия свят. Едва сега обаче те са успели да съберат цялата тази информация в пълен опис на живота на растенията, както е направено за други горещи точки на биологичното разнообразие, включително Амазонка.

Ботаниците от Кралските ботанически градини обединиха усилия с експерти в 19 държави, за да извършат работата.

Какво показа проучването?

Предишните оценки за броя на растенията на острова варират от 9 000 до 25 000 вида.

Изследователите потвърдиха идентичността на повече от 23 000 имена на растения от над 704 000 екземпляра. Те открили, че има 13 634 вида растения от 1 742 рода и 264 семейства, което значително надвишава многообразието от растения на други острови като Мадагаскар и Борнео.

От контролния списък 68% от растенията в Нова Гвинея се срещат само на острова.

Какви видове растения могат да бъдат открити там?

Орхидеите представляват 20% от флората в Папуа Нова Гвинея и 17% от индонезийската част на Нова Гвинея.

Дървесните видове представляват 29% от видовете - за сравнение Амазонка има 2,6 пъти повече дървета, но в площ 6,4 пъти по-голяма.

В Нова Гвинея също има много редки рододендрони и бегония, които никога не са били описвани досега.

Как тази информация ще бъде използвана за опазване?

Списъкът с растенията на Нова Гвинея ще бъде използван за изготвяне на планове за защита на уникалното растително разнообразие на острова.

Международният съюз за опазване на природата (IUCN), който съставя официалната Червена книга на застрашените видове, изисква имена на растения и географски разпространения за извършване на оценки за опазване.

Спешно е необходимо повече ботаническо проучване, за да се регистрират неизвестни видове, преди те да изчезнат. Планирани са и ДНК изследвания.

От 1970 г. насам 2 812 нови вида са открити в Нова Гвинея. Освен това, изследователите смятат, че след 50 години в списъка ще бъдат добавени до 4 000 вида.

Д-р Сандра Кнап от Природонаучния музей в Лондон каза, че има още много неща за откриване. „Новото откритие трябва да послужи като основа за много повече работа и открития през следващите години“, каза тя. /БГНЕС