Разбулиха тайната на пирамида на маите в Ел Салвадор

Учени разбраха защо маите са построили една от своите прословути пирамиди в днешния Ел Салвадор, съобщава „Дейли Мейл”, цитирайки статия на Акира Ичикава в списание "Antiquity".

Според изследователя пирамидата в древния град Сан Андрес в долината Сапотитан е издигната в отговор на бедствието, което се е случило там преди векове. През 539 г. изригва вулканът Илопанго. Това е най-мощното изригване на вулкан в Централна Америка през последните десет хиляди години.

Преди се смяташе, че близките земи са били изоставени и е отнело много време за повторното им заселване. Ичикава открива, че маите бързо са се върнали отново в региона.

Издигането на пирамидата, на около 40 километра от вулкана, започва между 5 и 30 години след природното бедствие и продължава 80 години. Постройката се превръща в най-голямата конструкция в долината с обем около 33 хиляди кубически метра. Милиони тонове лава са използвани като материал за строежа й.

Ичикава посочва, че места като вулкана Илопанго са били считани за свещени от маите. Ученият също предполага, че строителството е обединило оцелелите от изригването и тези, които са пристигнали в региона от други области. Вероятно това е помогнало на маите да укрепят своя статут и власт след трагедията.

"Драматичната промяна в околната среда е едно от предизвикателствата, пред които е изправено и съвременното общество. Места като Сан Андрес могат да ни разкажат много за творчеството, иновациите, адаптацията, устойчивостта и уязвимостта на човечеството пред лицето на подобни събития", твърди Ичикава.

Цивилизацията на маите процъфтява в Централна Америка в продължение на почти 3000 години и достига своя връх между 250 и 900 г. сл. Хр. Маите са отлични земеделци, имат календар и математическа и астрономическа система. Те са известни и с изкуството и архитектурата си. /БГНЕС