Раздадоха наградите Спортен Икар 2022

Най-добрите българските спортисти през изминалата година бяха отличени на церемонията Спортен Икар 2022 в София днес, предаде репортер на БГНЕС. Голямата награда бе за баскетболния национал Александър Везенков, който не присъства в Гранд Хотел София поради ангажимент със своя клуб Олимпиакос, а приза от негово име получи президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков.

За Отбор на годината очаквано бе награден националният ансамбъл по художествена гимнастика, спечелил две титли от Световното първенство в София през септември. Съставът на ансамбъла е Женина Трашлиева, Радина Томова, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева и Камелия Петрова с треньор Весела Димитрова. В категория "Впечатляващо представяне" бяха наградени Стилияна Николова (художествена гимнастика) и Алберт Попов (алпийски ски). Борецът Кирил Милов и боксьорката Севда Асенова получиха призова за "Достойно представяне", а Благой Тодев (биатлон) и Алекс Николов (волейбол) бяха отличени за пробив в световния спорт. Световната шампионка за девойки в скока на дължина Пламена Миткова получи награда за "Млад и талантлив спортист", като в същата категория бе награден и националният отбор по тенис за девойки до 18 години в състав Денислава Глушкова, Михаела Цонева и Дария Великова.

"Искам да поздравя всички, които спомогнаха нашите спортисти да се представят добре тази година. Имаме европейски и световни титли, имаме световен шампион в леката атлетика, имаме вицешампионска и европейска титла в биатлона. Искам да поздравя всички щабове, треньорски и медицински, всички ръководители на спортните федерации и вашите семейства. Миналата година по това време отчетохме, че българският спорт е жив и жизнен и благодарихме на тези прекрасни момичета, които накараха цяла България да се чувства горда. Тази година е година на младите", каза председателят на БОК Стефка Костадинова при откриването на церемонията.

Световната шампионка за девойки Пламена Миткова също бе отличена.

"Един от най-успешните ни състезатели, изпратил един от най-успешните си сезони, представил една от най-добрите си и впечатляващи игри в европейския баскетбол тази година. Да му пожелаем от сърце и следващата година да бъде успешна и да поведе българския баскетбол към нови европейски върхове. Поздравявам всички онези, които днес получиха заслужили отличия. Виждам, че има много млади имена сред утвърдените ни славни имена, което ни дава надежди за бъдещето на българския спорт", каза министърът на младежта и спорта Весела Лечева, която връчи голямата награда на Глушков.

На церемонията БОК отличи със „Златна значка“ българските медалисти и техните треньори от европейския младежки олимпийски фестивал в Банска Бистрица: сребърните волейболисти с треньор Мартин Стоев, двукратният вицешампион на прескок и успоредка в гимнастиката Божидар Златанов (той бе награден и с картина на известния български художник Владимир Николов Арт Влади, който живее и работи във Франция) с треньор Сергей Стоянов, заслужилите бронз в скока на височина Ирен Саръбоюкова и в тройния скок Боян Хаджитодоров и Елена Аргирова с треньор Красимир Аргиров.

Световните шампионки от ансамбъла по художествена гимнастика получиха наградата за отбор на годината

Същевременно БОК награди и 23 олимпийски медалисти по повод навършване на кръгли годишнини през 2022 г., сред които олимпийските шампиони Боян Радев, Петър Киров, Хасан Исаев и Мария Гроздева. Сред отличените спортни дейци-юбиляри бяха Белчо Горанов – генерален секретар на БОК, Петър Антов – дългогодишен съдия/помощник-треньор на националния отбор по борба, Сашо Диков – дългогодишен спортен журналист, Боран Хаджиев – дългогодишен треньор на женския национален отбор по биатлон и др.

С Почетен знак на БОК бяха отличени и Весела Лечева, проф. Николай Изов и Румяна Динева - за особени заслуги към спорта и олимпийското движение в България. „Искам да поздравя всички спортисти, треньори и дейци, заслужили отличия през годината. Виждаме много млади имена сред наградените и това дава надежди за бъдещето на българския спорт,“ каза Лечева в приветствието си към присъстващите. С плакет на БОК се награждават още Стоян Анков – за изключителни постижения на Европейските младежки паралимпикс игри във Финландия 2022 и Георги Александров – за особен принос към спорта и олимпийското движение в България.

Традиционният Приз за „Етика, олимпийско образование и възпитание Надежда Лекарска“ се присъжда на Лилия Пандурова. /БГНЕС