Разделят България на 6 клъстера от области, мерките се затягат при висока заетост на леглата

Разделили сме България на 6 клъстера от области, които ще се следят общо и мерките, които ще засягат тези клъстери ще бъдат функция на сбора на интензивните легла в тази група от области. Картата с шестте области ще бъде представяна на българите всеки ден, ще има и прогноза какво се очаква. Това заяви премиерът Кирил Петков, който представи новия Национален оперативен план за справяне с COVID-19, предаде репортер на БГНЕС.

Зависи ковид вълната как се развива, предупредителните дни може да се скъсят или удължат, но ще има ниво на прогноза, така че всяко семейство и бизнес да има точен план какво би трябвало да се случи в следващите дни, добави Петков.

Той посочи и четири етапа, при които ще има различни мерки.

Първи етап е с най-малка заетост на интензивните легла – 50%. втори етап е с 60% заетост на леглата, етап три –когато се достигне опасно ниво на заетост от 70%, тогава започват и първите по-меки ограничителни мерки, при които децата например от 1 до 4 клас ще продължават да ходят на училище. При етап 4 - при 80% заетост на интензивните легла, тогава правим едно симетрично затваряне на бизнесите, освен хранителните магазини и аптеките, всичко друго ще бъде симетрично затворено. Към момента имаме опасност от влизане в етап 4 на Северен централен район, добави Петков.

Премиерът изброи и десет ковид мерки, които са свързани с подпомагане на засегнатите бизнеси.

-мярката 60/40

- патронажна грижа „Плюс”

-мярка „Запази ме”

-оперативна програма за храни или материално подпомагане

-програма „Възстановяване” за малки бизнеси

-през ББР подпомагане отново по програма „Възстановяване”

-през ББР подкрепа за туризма

-запазваме 9% за фирмите в туристическия и ресторантьорския бизнес

-допълнителни схеми в сферата на туризма, компенсирани загуби в туризма

-Чисто нова мярка – когато се достигне етап 4, тази мярка е само за напълно затворени микро и средни предприятия. В тази мярка ще има 20% безвъзмездна финансова помощ от средните нетни пригоди за 2021 г. в размер до 100 000 лева. Тази мярка ще се прилага само ако съответният бизнес е достигнал етап 4.

Вярвам, че това е правилният подход, добави в заключение Кирил Петков.

Мерките в училищата:

Националният оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 предвижда присъственият учебен процес в училищата и центровете за специална образователна подкрепа (ЦСОП) да бъде преустановяван само в краен случай. Детските градини няма да бъдат затваряни изобщо. Мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 са разделени на четири етапа и ще се прилагат на локално равнище в зависимост от оценката на риска, най-вече спрямо наличните интензивни легла в болниците.

При 50% заети легла за интензивно лечение (I етап) ще се засили контролът за носенето на маски, осигуряването на физическа дистанция, дезинфекцията, изискването за „зелен сертификат“ за учителите и тестването на учениците без „зелен сертификат“ веднъж седмично. Запазват се заниманията по интереси и груповите дейности, но без да се смесват ученици от различни паралелки. Спират се организирани дейности с ученици като посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др.

Олимпиадите и състезанията ще са присъствени при осигурена дистанция, наличие на „зелен сертификат“ или тестване на място на участниците. Индивидуалните часове, консултации, изпитвания за текуща оценка, изпити и др. може да бъдат присъствени в училището или ЦСОП и без изследване за COVID-19 на учениците, ако се провеждат извън времето на редовните занятия.

При 60% запълнени интензивни легла в болниците (II етап) ще спрат заниманията по интереси, с изключение на тези в рамките на целодневната организация на обучението. Остава условието да не се смесват ученици от различни паралелки. Групови дейности за обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие ще се провеждат присъствено след изследване за COVID-19 един път седмично. Няма да се тестват притежателите на „зелен сертификат“, както и вече изследваните за редовните присъствени занятия в училище.

При 70% заети интензивни легла (III етап) в допълнение към тестването половината от паралелките от V до XII клас ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица. Децата до IV клас ще останат в клас. По възможност без ротация и с тестване или „зелен сертификат“ ще се учи също в специалните училища за деца със сензорни увреждания и в ЦСОП. Училищата и ЦСОП ще минат към онлайн обучение, когато поне 80% от леглата за интензивно лечение в болниците са заети (IV етап). По възможност ще се запазят присъствените занятия с тестване за децата от началните класове. Ако се наложи, те също ще учат от вкъщи, но за не повече от една седмица.

Когато данните изискват преминаване към III или IV етап за съответната област, но в областта има достатъчно свободни болнични легла за деца и заболяемостта в дадена община е наполовина по-ниска от средната за областта, то след съгласуване с Министерството на здравеопазването за училищата от тази община могат да се прилагат мерките от по-либералния противоепидемичен режим – съответно за II или за III етап.

При оценката на риска в образователната система, освен броят заети интензивни легла в болниците, ще се вземат предвид също процентът на учениците, отсъстващи поради заболяване, делът на отсъстващите преподаватели и непедагогически специалисти, седмичната заболяемост при децата, както и при между 30 и 40-годишните възрастни. /БГНЕС