Разделение във Вишеградската четворка относно войната в Украйна

Вишеградската четворка е разделена по отношение на войната в Украйна и начина на разрешаване на конфликта, заявиха днес министър-председателите на Чешката република, Унгария, Полша и Словакия.


Докато Чешката република и Полша са обединени в твърдата си подкрепа за Украйна, включително и в доставките на оръжия, Унгария и Словакия имат рязко различаващи се възгледи.

"Между нас има различия", заяви министър-председателят на Чехия Петър Фиала, който беше домакин на срещата им в Прага.

"Няма да го запазя в тайна, не би имало смисъл, че се различаваме във вижданията си за причината за руската агресия срещу Украйна и начините за нейното решаване", добави Фиала.

Руският президент Владимир Путин "е военнопрестъпник, единствената причина за войната в Украйна е агресията на Русия срещу Украйна", каза от своя страна полският премиер Доналд Туск. "Независимо от това колко силна страна остава Русия, политическата, моралната и историческата оценка на това, което се случва днес в Украйна, трябва да бъде недвусмислена."

Словашкият министър-председател Роберт Фицо посочи, че подходът на Запада към войната е "абсолютен провал".

"Не вярвам във военно решение на конфликта в Украйна", заяви Фицо. Според него ЕС трябва да има мирен план за войната.

Фицо е обвиняван в подкрепа на руската теза за войната. Той също така се противопоставя на санкциите на ЕС срещу Русия и иска да блокира присъединяването на Украйна към НАТО. Според него никакво количество западни оръжия за Украйна няма да промени хода на войната.

"Войната може да приключи само с преговори. Колкото по скоро-започнат те, толкова по-добре", каза Орбан.

"Знаем кой е агресорът, знаем кой е жертвата. Ясно е, че сме готови да окажем силна подкрепа на Украйна и да потърсим всички възможни начини за по-нататъшно увеличаване на нашата подкрепа", подчерта Фиала по-рано след отделна среща с Туск.

Полша обяви, че е готова да допринесе за чешкия план за купуване на боеприпаси, от които Украйна има остра нужда, от трети страни извън Европейския съюз.

Фиала и Туск приветстваха решението на унгарския парламент за ратифициране на кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО, с което се сложи край на 18-месечното забавяне. /БГНЕС