Разделението в българския футбол достигна критична точка

Противоборството за властта в БФС между настоящето ръководство, водено от Борислав Михайлов, и кандидатът за президентския пост Димитър Бербатов достигна своята връхна точка днес. Ожесточената борба между двата лагера може да нанесе тежки рани на родния футбол, които дълго време да не заздравеят.

След като стана ясно, че действително БФС не планира да проведе редовния конгрес на централата, насрочен за днес, в крайна сметка Бербатов, неговият екип и клубовете, които го подкрепят, преминаха към провеждането на свой собствен конгрес. Изненадващо и знаково бе присъствието на спортния министър Радостин Василев в НДК. Василев обяви, че е там, само за да направи проверка и да установи фактите на това, което се случва, но появата му изглеждаше като израз на подкрепа към Бербатов. Още през февруари министърът заяви: "Смятам, че промяната, която тръгна в държавата, неминуемо ще стигне и до Българския футболен съюз".

На алтернативния конгрес в зала 3 присъстваха 76 делегати и очаквано Бербатов бе избран за президент с пълно единодушие. По този начин на този етап двама души твърдят, че са президенти на БФС, две различни и враждуващи ръководства претендират за легитимност. От екипа на Бербатов, сред който са юристите Георги Градев и Георги Владов, твърдят, че проведеният днес конгрес напълно отговаря на законите на България и Устава на БФС. От ответната страна вече го обявиха за нелегитимен, наричайки го „фарс“. От БФС допълниха, че са сезирали УЕФА и ФИФА и призоваха българските власти да се намесят. Предстоят нова порция съдебни битки, които могат да се проточат във времето.

По този начин българският футбол изпада в безтегловност, която всъщност продължава вече няколко години. Тя започна с оставката на Борислав Михайлов през есента на 2019 година, продължи с неколкократно отменяния конгрес за избор на ново ръководство (заради пандемията от Covid-19 по думите на Изпълкома) и след това прерасна в битката между Михайлов и Бербатов, която днес достигна точка на непоправим разрив.

Как две паралелни ръководства ще управляват БФС? Кой е легитимният президент на централата? Присъствието на спортния министър може ли да се счита за намеса на държавата, строго забранена от УЕФА и ФИФА? Каква ще е реакцията на европейската и световната футболна централа за случващото се в България? Въпроси, които към момента не само нямат отговор, а и е много вероятно този отговор да не бъде получен още дълго време, имайки предвид предстоящите съдебни спорове.

А в това време българският футбол ще продължи да тъпче на едно място. Няма как да се проведат така нужните в БФС реформи, докато дори не се знае кой управлява централата. Няма как държавата и общините да работят с партньор, който е изпаднал в пълен хаос. А тъй като двете страни не само не показват признаци на отстъпване, ами все повече втвърдяват позициите си, изглежда разрешението на казуса ще трябва да дойде отвън (съд, УЕФА, ФИФА). Това обаче не говори добре за БФС и не вещае добри дни за българския футбол. /БГНЕС

---------------------------------------------------------------------

Коментар на Радослав Петкашев, ръководител на Спортния отдел в БГНЕС.