Разгадаха тайната на най-големите дюни на Земята

Звездните дюни - или пирамидалните дюни - са наречени така заради характерните си форми и достигат стотици метри височина.


Те се срещат в Африка, Азия и Северна Америка, както и на Марс, но досега експертите не са могли да определят кога са се образували.

Сега учените откриха, че дюната Лала Лалия в Мароко се е образувала преди 13 000 години, съобщи Би Би Си.

Звездните дюни се създават от противоположни ветрове, които променят посоката си. Разбирането на възрастта им помага на учените да разберат тези ветрове и да разгадаят климата от онази епоха - казва професор Джеф Дюлер от университета в Аберистуит, който публикува изследването заедно с професор Чарлз Бристоу от университета "Бъркбек".

Лала Лалия (име на езика на коренното население, означаващо най-високата свещена точка) се намира в пясъчната област Ерг Чеби в югоизточната част на Мароко. Тя е висока 100 м. и широка 700 м. с излъчващи се ръкави.

След първоначалното си формиране спира да расте за около 8000 години, след което бързо се е разширявала през последните няколко хиляди години.

Обикновено в геоложката история на Земята могат да се идентифицират пустините, но звездни дюни не са били датирани досега.

Професор Дюлер казва, че това може да се дължи на факта, че те са толкова големи, че специалистите не са осъзнавали, че гледат една отделна дюна.

"Тези открития вероятно ще изненадат много хора, тъй като виждаме колко бързо се е формирала тази огромна дюна и че тя се движи из пустинята с около 50 см. годишно", добавя той.

Учените използват техника, наречена луминесцентно датиране, за да определят възрастта на звездните дюни. Методът изчислява кога за последен път песъчинките са били изложени на дневна светлина.

Проби от пясък са взети на тъмно от Мароко и са анализирани в лаборатория в условия на слаба червена светлина, подобни на старомодна фотографска работилница.

Професор Дюлер описва минералните зърна в пясъка като "малки акумулаторни батерии". Те съхраняват в кристалите си енергия, която идва от радиоактивността в природната среда./БГНЕС