Разгневен ЕС се готви да накаже „лошото момче“ Орбан

Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен предупреди Унгария да „коригира“ анти-гей закона, който влиза в сила в страната му в четвъртък, или да се изправи пред последствия, съобщава АФП.

"Ако Унгария не коригира ситуацията, Комисията ще използва своите правомощия като пазител на договорите", каза Фон дер Лайен на сесия на Европейския парламент в Страсбург.

Европа обмисля да преустанови отпускането на пари на Унгария поради оспорвания закон за ЛГБТ и злоупотребата с еврофондове, съобщава от своя страна „Гардиън“.

Законът за забрана на популяризирането на ЛГБТ съдържание в училищата и злоупотребата с еврофондове постави унгарския премиер Виктор Орбан в „черния списък“ на Европа.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е под натиск да спре средствата на ЕС за Унгария, за да принуди Виктор Орбан да се справи с обвиненията в корупция и политизирани съдилища. Европейските парламентаристи от бюджетната комисия на ЕС призоваха председателя на ЕК да използва новия закон на ЕС и да замрази средствата, предназначени за Унгария, поради „сериозни нарушения на върховенството на закона“.

Призивът е последният в поредица от критики към унгарския премиер, който миналия месец подкрепи закон, забраняващ популяризирането на ЛГБТ съдържание в образователни материали. Очаква се утре Европейският парламент да осъди закона и да призове комисията да започне ускорена процедура срещу Унгария поради дискриминация срещу ЛГБТ общността.

Много преди унгарският парламент да приеме спорния закон, държавите-членки на ЕС и евродепутатите бяха разстроени и раздразнени от начина, по който Будапеща изразходва средствата от ЕС - зетят на Орбан спечели договор за инсталиране на улично осветление, а родното село на Орбан вече има железопътна връзка.

Евродепутатите разбраха за това чрез доклада на трима академици, които стигнаха до заключението, че е имало "сериозно нарушение на принципа на правовата държава", въз основа на което ЕС има правно основание за спиране на плащанията към Унгария, пише „Гардиън“.

"Липсата на прозрачно управление на средствата от ЕС, липсата на ефективна национална прокуратура и липсата на гаранции за съдебна независимост показват, че Унгария вече е нарушила основните принципи на върховенството на закона", се казва в доклада на трима професори в ЕС и преподаватели по политически научки.

В доклада се споменават лаборатории в 43 училища, които струват по един милион евро и са финансирани от европейски фондове. Разследване на Европейската комисия показва и нарушения с плащане на учебници. Брюксел поиска от унгарските власти рефинансиране, след като стигна до извода, че Будапеща не е коригирала „нередностите“.

"Искаме върховенството на закона да работи в Унгария, а не защото обичаме санкциите", каза германският депутат от Зелените Даниел Фройнд, който изложи доклада. "По същество искаме върховенството на закона да се върне в страната", добави той.

Депутатите не уточняват колко средства трябва да бъдат замразени. През 2018 г. Унгария получи 6,3 милиарда евро от ЕС, което е еквивалентно на около 5 процента от нейната икономика. Унгарското правителство поиска допълнителни 7,2 милиарда евро от фонда на ЕС за възстановяване от последиците от коронавируса.

Сега комисията трябва да реши кои средства ще бъдат замразени, каза Фройнд. "Въпросът не е да се удрят обикновени унгарци, а да се накаже правителството. Ето защо комисията трябва да определи подходящите бюджетни канали", каза той и добави, че решението няма да е лесно.

Всеки опит за спиране на изплащането на средства на държава-членка поради демократични „нарушения“ ще бъде тест за регламентите на ЕС. Унгарското правителство вече повдигна въпроса за законността на правото на ЕС за прилагане на рестрикции заради върховенството на закона пред Европейския съд, поради което мнозина сега се съмняват, че ЕК ще отговори на призивите да настъпи по опашката Орбан. Особено след като Унгария и Полша наскоро успяха да забавят и дори да блокират за известно време приемането на бюджета и фонда за възстановяване на ЕС.

Европейската комисия съобщи, че регламентът е влязъл в сила на 1 януари 2021 г. и че комисията наблюдава всички възможни нарушения на принципа на правовата държава.

Орбан влезе в скандалния списък на "унищожителите на медиите" на "Репортери без граници" в началото на седмицата. /БГНЕС