Разговор Байдън-Макрон за европейската отбрана

Американският президент Джо Байдън и френският президент Еманюел Макрон обсъдиха укрепването на европейската отбрана в телефонен разговор в петък, съобщи Белият дом. Разговорът бе проведен в момент, когато Вашингтон се стреми да оправи двустранните отношения след ожесточен спор за подводници.

Двамата лидери "обсъдиха усилията за осигуряване на по-силна и по-способна европейска отбрана, като същевременно се гарантира допълване (на отбраната) с НАТО", се казва в изявлението.

Байдън ще се срещне с Макрон в Рим по-късно този месец и очаква с нетърпение възможността да „направи равносметка на много области на сътрудничеството между САЩ и Франция и да засили нашите общи интереси“, казва се в съобщението. Двамата разговаряха последно на 22 септември след ожесточения скандал заради продажбата на американски подводници на Австралия, което сериозно обтегна отношенията. Австралия се съгласи да придобие подводници с ядрени реактори от САЩ и така се отказа вече съществуваща сделка с Франция за закупуване на дизелови подводници. Новото споразумение вбеси французите. Посланикът на Франция във Вашингтон и външният министър Жан-Ив льо Дриан сравниха едностранните действия на Байдън с тези на бившия президент Доналд Тръмп, но „без туитовете“. Въпреки че Байдън не се извини за тайните преговори с Австралия, той призна впоследствие, че въпросът „можеше да бъде разрешен чрез открити консултации между съюзниците“.

Оттогава САЩ се опитаха да закърпят положението, като държавният секретар на САЩ Антони Блинкен посети Париж по-рано този месец и проведе среща на четири очи с Макрон. А в телефонния разговор през септември Макрон видя значителен ангажимент от страна на Байдън да уважи водените от Франция усилия за засилване на европейската отбрана и автономия. Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис също ще проведе разговори с Макрон в Париж следващия месец, съобщи още Белият дом. /БГНЕС, АФП