Разкриха начин за диагностициране на Алцхаймер само с тест за урина

Скорошно проучване показва, че с помощта на прост тест за урина може да се установи дали човек има ранен стадий на Алцхаймер, съобщава „The News International“ .

Проучването разкрива, че нивата на мравчена киселина в урината могат да се използват за идентифициране на заболяването.

Тъй като диагностицирането на болестта на Алцхаймер е огромно предизвикателство и обикновено заболяването излиза наяве с настъпването му, учените се надяват да поставят диагноза за деменция чрез изследвания на урина и кръв, както това се прави за скрининг на ранен стадий на рак. Други методи като компютърна томография на мозъка не са лесно достъпни за повечето хора. Освен това те излагат хората на радиация, което води до неочаквани здравословни проблеми.

Последното проучване, в което са участвали близо 600 души, установи, че високите нива на мравчена киселина в урината могат да свидетелстват за болестта на Алцхаймер. 574-те доброволци са били разделени на пет групи в зависимост от когнитивните им способности. Някои от тях са имали нормално мислене, други са преживявали когнитивен спад, а трети са имали сериозни увреждания. Четвъртата група е била с "леко когнитивно нарушение", а петата - с хора, които са имали неврологично заболяване. Резултатите от теста показали, че хората с когнитивни проблеми имат по-високи нива на мравчена киселина в урината си. И в четвърта, и в пета група се забелязват по-високи нива на веществото. Киселината се произвежда нормално в организма, но при високи нива в мозъка тя може да създаде струпвания на вредни протеини.

"Това е вълнуващо откритие, тъй като предлага потенциален нов начин за откриване на болестта на Алцхаймер, който е по-малко инвазивен и по-рентабилен от сегашните методи за диагностициране на болестта", казва Сиан Грегъри, ръководител на изследователската информация в Дружеството на Алцхаймер. /БГНЕС