Разкриха схема за финансови и данъчни престъпления, щетата за бюджета е 6 млн. лв.

МВР, НАП и СГП са разкрили схема за финансови и данъчни престъпления. Дейността на престъпната група е преустановена, като е установено, че само в рамките на една година щетата за държавния бюджет е 6 млн. лв.


Това съобщи заместник-главният прокурор Мария Павлова, предаде репортер на БГНЕС.

Павлова подчерта, че 14 от адресите, които са претърсени, са на счетоводни кантори, като е иззета голям обем документация и информация.

Главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев обясни, че през предходната седмица, на 16 ноември, е проведена съвместна специализирана полицейска операция между МВР, НАП и прокуратурата, като в резултат на общите действия на институциите е неутрализирана престъпна група, която се занимава с данъчни измами, с укриване и неплащане на данъчни задължения и пране на пари. Претърсвания са извършени на територията на цялата страна, включително в София и Софийска област, Троян, Ловеч и др. градове.

Установено е, че става въпрос за избягване на ДДС при внос на луксозни автомобили. „Има проблем при вноса на автомобили и избягването на данъчен кредит", допълни директорът та ГДБОП главен комисар Явор Серафимов.


Дружествата, които реално договарят тези автомобили, следва да начислят 20% ДДС, които да влязат в държавния бюджет. Този данък се начислява от съответния доставчик, който влиза в държавния бюджет, но доставчикът не го е внесъл, съответно НАП не може да събере нищо от тази сделка. В момента тече процес по събиране на доказателства, че тези кухи фирми имат доказана връзка с реални такива, които задържат, или по-скоро приспадат ДДС-то от своята реална дейност, за да бъдат приведени към наказателна отговорност.

Тези дружества и фирми, които са извършвали подобна дейност, не са едно и две, като става въпрос за товарни, леки автомобили, други МПС-та, които са от високия сегмент. За една година в България са вкарани стотици автомобили по този начин, затова следва да бъдат намерени и квалифицираните електронни подписи, с които са извършвани тези сделки.

Има разпитани и 28 лица като свидетели.

По отношение на двамата отвлечени българи в Червено море органите на реда работят с партньорските служби за разрешаване на кризата.


Живко Коцев коментира и ескалацията по време на протеста срещу ръководството на БФС. „Цялото събитие е много тревожно. Създаването на обществени размирици и безредици е явна провокация към държавността, към нормалното функциониране на държавните институции", каза той, като подчерта, че от МВР ще бъдат абсолютно нетърпими към проявите на излишна агресия и употребата на физическа сила от страна на служителите на реда. Главният секретар на МВР отбеляза, че ще им бъде потърсена дисциплинарна отговорност и ще бъде сезирана прокуратурата там, където има открити нередности. Той посочи, че българските граждани трябва да бъдат защитени и призова агресията да се избива в библиотеката, в спортните зали и пр. По думите на Коцев 33 са пострадалите полицейски служители, които са потърсили медицинска помощ, а 18 са пострадалите граждани-фенове.

„Задържаните лица към този момент под стража са две – едното за повреда на служебния автомобил и второто за унищожаване и повреждане на имущество на турското посолство", съобщи той. Коцев призова за повече разум от страна гражданите по време на следващи протести било то към БФС, или по време на друго мероприятие.

Градският прокурор Илиана Кирилова коментира, че още вечерта на място е имало и прокурор, и следовател. От самото турско посолство са предоставени камери. „Имаме проследяване на лицето от самото начало до стигане на автобуса и хвърлянето на факла", каза още тя./БГНЕС