Разкриха трафик на виетнамци през Сърбия и Румъния

Разследване на "Обзървър" разкри нов канал за трафик на хора към Запада, след като 500 мигранти от Виетнам бяха открити да работят при шокиращи условия в завода за автомобилни гуми Линглонг край Белград, пише в. "Гардиън".

Миналия месец 500 виетнамски строителни работници са били открити да работят в условия на принудителен труд, като паспортите им са били конфискувани и са живеели при унизителни условия.

Твърденията шокираха сърбите, а Европейският парламент поиска разследване на това как е възможно в сърцето на Европа да се вихри подобна заробваща практика.

Въпреки това заводът в Линглонг е бил само първата спирка от планираното много по-дълго пътуване към Обединеното кралство и Европа за много от виетнамците, открити във фабриката.

Журналистическото разследване е установило, че Сърбия и Румъния се използват като нови врати към Европа от организирани банди за трафик на хора, които използват програмите за издаване на визи за гастарбайтери, за да транспортират голям брой виетнамски работници в Източна Европа. Там те често са експлоатирани във фабрики и на строителни обекти, преди някои от тях да бъдат транспортирани през сухопътните граници на ЕС до Обединеното кралство.

На всички етапи по пътя виетнамските работници рискуват да бъдат принуждавани да работят при ужасяващи условия или да попаднат в дългово робство, като често им се налага да плащат до 30 000 лири стерлинги за превоз до Великобритания.

През 2019 г. смъртта на 39 виетнамски мигранти в контейнер на камион показа опасностите, с които се сблъскват много от тях, докато се опитват да достигнат Обединеното кралство.

Нусрат Удин, специалист по трафика на хора от Wilson Solicitors LLP, редовно работи с жертви на трафик и съвременно робство в Обединеното кралство. Тя разказва, че много от последните ѝ клиенти са започнали пътуването си, като са летели с работни визи в Сърбия или Румъния: "Почти на всички [наши клиенти] е била обещана достойна работа със справедливо заплащане, но реалността е далеч от това. Много от тях след това пътуват нататък през Европа, отново с фалшивата презумпция за по-добри условия на живот и на труд".

Интервюта с виетнамски работници сочат, че миграционният маршрут от Виетнам за Сърбия е започнал да функционира през лятото, като от август до октомври над 500 работници са летели с визи за гост-работници. Всеки работник е плащал по около 1700 лири, което е генерирало най-малко 850 000 лири приходи за трафикантите, които уреждат визи, работа и пътуване.

Интервюирана жертва на трафика разказа пред британските журналисти: "За хората, които искат да отидат във Великобритания, да стигнат първо до Сърбия е евтино. Визата струва само 50 млн. вона (1 626 паунда), докато хората, които загинаха в камиона през 2019, трябваше да пътуват месеци по опасен маршрут. Така че този избор е лесен".

Разследването на "Обзървър" установи, че работниците, които продължават към ЕС и Обединеното кралство от Балканите, могат да изберат няколко маршрута. Контрабандистите често превеждат виетнамците през границата в Румъния и след това към Словакия, Германия и Франция. След това те чакат в импровизиран лагер, за да получат възможност да се качат на надуваеми лодки или салове до Обединеното кралство./БГНЕС