Различни правила и цени за тестове за COVID-19 в Европа

След като Франция ще се присъедини към Германия и ще въведе такса за тестовете за COVID-19, за да увеличи броя на ваксинациите, АФП прави преглед на положението по този въпрос в цяла Европа.

Докато в някои страни тестовете са безплатни, в други жителите ще ги плащат.

Засега в Дания и Австрия тестовете са безплатни за всички.

В Ирландия, Швеция и Нидерландия тестовете са безплатни за всички, с изключение на тези, които се нуждаят от тях, за да пътуват.

Хората, които пътуват извън Нидерландия, трябва да отделят от 34 до 45 евро за антигенен тест и от 74 до 100 евро за PCR тест.

В Швеция разходите за антигенни тестове са между 30 и 70 евро, а за PCR тестове - между 150 и 200 евро.

В Ирландия цената на тестовете за пътуване е различна.

Във Франция и Германия до тази седмица хората можеха да си правят безплатни тестове, като ограничението беше един на седмица.

От понеделник антигенните тестове вече струват между 12 и 15 евро в Германия, а PCR тестовете - между 60 и 120 евро, според цените в Берлин и Бранденбург.

Те обаче все още са безплатни за деца на възраст под 12 години, хора, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини, и за тези, които се нуждаят от тест, за да бъдат освободени от карантина, след като са прекарали COVID.

Тийнейджърите и бременните жени, които трябва да се ваксинират до 31 декември, също имат право на безплатни тестове до края на годината.

Във Франция тестовете вече няма да са безплатни от петък. Въпреки това разходите за тях ще бъдат възстановявани, ако са направени по медицински причини, и остават безплатни за непълнолетните.

Възрастните, които не са ваксинирани, ще трябва да платят около 44 евро за PCR тест и 25 евро за антигенен тест.

Безплатните тестове в Гърция приключиха в средата на септември в опит да се ускори ваксинирането. Цената на бързите тестове е определена на 10 евро. Учениците от началните и средните училища имат право на безплатни комплекти за самотестване.

PCR тестовете от Националната здравна служба във Великобритания са безплатни за хора със симптоми, за тези, които са имали положителен резултат от антигенен тест или са били в контакт с човек, който е носител на вируса.

Антигенните тестове в страната са безплатни в аптеките и тестовите центрове, а също така е възможно да бъдат доставени безплатно по куриер.

За тези, които не отговарят на условията, цената на тестовете в аптеките е намалена на 79 лири (93 евро) в сравнение със 120 лири през декември миналата година.

Високата цена на тестовете предизвика широко разпространен гняв в страната и в края на август правителството притисна доставчиците на тестове.

С изключение на някои центрове на Червения кръст, където тестовете са безплатни, в Италия антигенните тестове струват между 15 и 50 евро, а PCR тестовете - до 100 евро.

Право на безплатни тестове имат само хората, които по здравословни причини са освободени от пропуска за ваксина, който всички работници трябва да имат от петък.

В Хърватия и Испания се предлагат безплатни PCR тестове при представяне на медицинска рецепта.

Без лекарско предписание. PCR тестовете в Хърватия струват от 52 до 93 евро и от 13 до 27 евро за антигенен тест.

В Испания един PCR тест струва от 60 до 180 евро и от 25 до 50 евро за антигенен тест. Безплатни антигенни тестове без рецепта се предлагат в тестовите центрове в някои испански региони.

В Белгия за хората, които имат симптоми, тестовете са безплатни в тестовите центрове. В противен случай цените са сравнително високи - 41 евро за PCR тестове и 27 евро за антигенни тестове, закупени в аптеките.

Цените обаче могат да паднат до едно евро за тестове, които се правят за контактни случаи.

Във Финландия безплатни тестове се предоставят от обществената здравна служба на хора, които смятат, че може да са заразени. За чужденци и пътници обаче тестовете струват между 120 и 200 евро. /БГНЕС