Размразяване на отношенията между Япония и Южна Корея

Япония и Южна Корея обявиха края на търговските мерки "зъб за зъб" и обещаха подновяване на дипломацията, след като лидерите на двете страни се срещнаха в Токио на среща на върха за размразяване на отдавна обтегнатите връзки.

Съседите, които са ключови партньори на САЩ в региона, от години са в ожесточен спор относно използването на принудителен труд от страна на Япония по време на Втората световна война.

Отношенията се влошиха, след като през 2018 г. Върховният съд на Южна Корея нареди на японските фирми да компенсират жертвите на принудителен труд, но този месец Сеул обяви план за изплащане на обезщетения на засегнатите без участието на Токио.

Президентът Юн Сук Йол се стреми да сложи край на спора и да формира единен фронт срещу регионалните предизвикателства, включително Северна Корея, която изстреля ракета с далечен обсег само няколко часа преди пристигането на Юн в Токио.

След разговорите той и японският министър-председател Фумио Кишида обявиха възобновяването на "совалковата дипломация", като лидерите се договориха за редовни взаимни посещения с цел изграждане на доверие.

Японските медии заявиха, че това може да включва покана от страна на Кишида към Юн за срещата на върха на Г-7 в Хирошима през май, а след това и посещение в Сеул.

"Укрепването на японско-южнокорейските връзки в настоящата стратегическа обстановка е спешно", заяви Кишида пред репортери на съвместна пресконференция с Юн след разговорите.

"Надявам се, че това посещение ще подхрани доверието и приятелството и ще издигне значително японско-южнокорейските отношения."

Министерството на търговията на Токио заяви, че ще прекрати ограниченията върху износа за Южна Корея на ключови промишлени материали, необходими за производството на полупроводници, а Сеул заяви, че ще оттегли жалбата, подадена в Световната търговска организация.

Кишида заяви, че и двете страни искат по-силен капацитет за възпиране и че прекъснатите разговори в областта на сигурността и министерските разговори сега ще бъдат възобновени, заедно с тристранните срещи с Китай.

Като силно напомняне за предизвикателствата пред сигурността, които сближиха Сеул и Токио, Северна Корея изстреля балистична ракета с голям обсег само няколко часа преди пристигането на Юн.

"Както се вижда от изстрелването на балистична ракета с далечен обсег от Северна Корея, преди да замина за Токио, все по-нарастващата заплаха от ядрени ракети от страна на Северна Корея представлява голям проблем за мира и стабилността", каза той.

"Корея и Япония трябва да си сътрудничат взаимно, за да се справят разумно с тези незаконни заплахи."