Разработват лечение за рак на кръвта

Специалисти от Самарския държавен медицински университет (SamSMU) към Министерството на здравеопазването на Руската федерация са разработили метод за лечение на рак с помощта на естествени клетки-убийци от кръв от пъпна връв (NK-клетки). Според пресслужбата на програмата "Приоритет 2030" на руското Министерство на образованието и науката, по която се провеждат изследванията, новият метод на имунотерапия е показал висока ефективност (около 80 %) при лечението на пациенти с множествен миелом - злокачествено заболяване на кръвта.


"Учените проведоха изследвания сред пациенти с множествена миелома (ММ). Участвали са десет пациенти, от които седем мъже и три жени, които преди това са получили повече от 3 направления на терапия. Всички пациенти са получавали ежеседмични инжекции с NK клетки. Осем пациенти са показали отговор на терапията, при двама е регистриран слаб отговор, а състоянието е останало стабилно. Това може да показва по-сложно протичане на заболяването и да изисква допълнителни лечебни мерки за постигане на положителни резултати", заявиха от пресслужбата.

Според Игор Давидкин, ректор по научната дейност на СамСМУ, естествените клетки-убийци или NK клетките осигуряват отговор на инфекцията с вътреклетъчни бактерии и вируси, като унищожават инфектираните клетки и вземат важно участие в работата на противотуморния имунитет. "За разлика от другите имунни клетки, NK-клетките осигуряват много бърз отговор и в същото време нямат почти никакъв токсичен ефект върху нормалните клетки", подчертава Давидкин./БГНЕС