Разработват нова версия на ваксината на „Pfizer“

Американската компания „Pfizer“ (Пфайзер) разработва нова версия на своята ваксина, която може да се съхранява до шест месеца при по-високи температури, заяви изпълнителният директор Алберт Бурла пред новинарския портал Axios, цитиран от ТАСС.

"В момента работим по нова версия на ваксината", каза той. "И тази ваксина може да се съхранява до шест месеца в конвенционален фризер". Бурла добави, че компанията ще представи разработката скоро.

Ваксината, разработена от „Pfizer“ и немската компания „BioNTech“, може да се съхранява при температури от минус 60 до минус 80 градуса по Целзий в продължение на шест месеца.

През февруари „Pfizer“ и „BioNTech“ подадоха актуализация до Администрацията по храните и лекарствата, че ваксината може да се съхранява при -25 до -15 градуса по Целзий за две седмици. Регулаторът все още разглежда предоставената информация.

Ампулите от ваксината, разработена от „Pfizer“ и „BioNTech“, след размразяване могат да се съхраняват при температура от 2 до 8 градуса за не повече от пет дни. Лекарството се доставя в специално проектирани термо контейнери, които могат да се използват като временно съхранение за общо до 30 дни, при условие че се пълнят със сух лед на всеки пет дни. /БГНЕС