Разрив в отношенията Италия-Турция след обвинения в диктатура

Италианският премиер Марио Драги определи турския президент Тайип Ердоган като диктатор, но подчерта необходимостта от сътрудничество с него.

"С тези диктатори, с които обаче трябва да си сътрудничим, трябва да сме откровени, за да потвърдим позицията си, но също така да сме готови да си сътрудничим в интерес на вашата страна. Трябва да намерим правилния баланс", каза Драги на пресконференция, отговаряща на въпрос за турския лидер.

Драги каза още, че "не споделя поведението на Ердоган" спрямо ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „Мисля, че беше неподходящо“, каза Драги.

Турският президент Ердоган се срещна с Фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел във вторник в Анкара. Кадрите от тази среща, публикувани в мрежата, показват, че организаторите са осигурили само два стола за преговарящите на фона на знамената на Европейския съюз и Турция. Единият от тях беше зает от Мишел, а вторият - от Ердоган. Урсула фон дер Лайен трябваше да седне на дивана срещу турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който е от по-нисък ранг според дипломатическия протокол.

"Турция яростно се противопоставя на "грозното" сравнение на италианския премиер Марио Драги, който нарече турския президент Реджеп Тайип Ердоган „тиранин”, заяви външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу.

"Категорично осъждаме неприемливите популистки забележки и грозните и неразумни коментари, направени от новоназначения италиански премиер Драги", написа в Туитър Мевлют Чавушоглу, след като министерството му спешно призова за обяснение дипломат №1 на Италия в Анкара./БГНЕС