Разследващи: Обвиненията в сексуален тормоз срещу Пласидо Доминго са достоверни

Операта в Лос Анджелис заяви, че разследването срещу звездата Пласидо Доминго е установило, че обвиненията в "неподходящо поведение" срещу него са достоверни.

Испанската оперна звезда, спечелила световна известност през 90-те години като един от Тримата тенори, заедно с Хосе Карерас и Лучано Павароти, беше обвинен в сексуално насилие над жени за период от повече от 30 години.

Независима адвокатска кантора, разследвала обвиненията заключи, че някои от жертвите на Доминго са се чувствали „неудобно”, а други са преживели „значителни травми”.

"Някои хора заявиха, че са се чувствали обезкуражени да съобщават за неправомерно поведение на Доминго поради известността и славата му”, гласи изявление на разследващите. Те са интервюирали 44 души в продължение на шест месеца, в това число и Доминго, който е оказал пълно съдействие, но е продължил да твърди, че отношенията му с жените са били консенсусни.

79-годишният „крал на операта“ наскоро се извини за причинените от него „неудобства”.

Констатациите на разследващите са, че Доминго се е занимавал с „неподходяща дейност, варираща от флирт до сексуално насилие на и извън работното място“.

Доминго напусна операта в Лос Анджелис миналата есен и се оттегли от участия в Нюйоркската опера, с което приключи кариерата си в САЩ. /БГНЕС, АФП