Разследват 4 случая на взривове в оръжейни складове с продукция на "ЕМКО"

Има сходство при четири случая на взривове в складове през последните години. В тях е имало част от продукция на „ЕМКО”. И в четирите случая, продукцията е била предназначена за износ за Грузия и Украйна. Това съобщи на брифинг днес говорителят на главния прокурор Сийка Милева, предаде репортер на БГНЕС.

Разследващите са разглеждали редица случаи на взривове в складове и производствени помещения на заводи за утилизация на взривни вещества през последните 10 години, като е установено сходство при 4 от тях.

Може да се направи взаимовръзка между взривове, опитите за отравяне на трима български граждани и извършването на тежки престъпления извън границите на България

Първият случай е от 2011 година, когато в село Ловни дол е взривен склад на "Емко", съобщи Милева и продължи: Вторият случай е от село Иганово през 2015 година, когато е взривена готова продукция на ВМЗ-Сопот, част от нея също е собственост на "Емко". Третият случай е отново от 2015 г., тогава е взривен склад на ВМЗ-Сопот. Четвъртият случай е от 2020 г. до град Мъглиж, когато е възстановен склад на завод „Арсенал”.

При четирите случая се наблюдава сходство. И в четирите случая не са установени конкретни причини, довели до взривовете, липсват жертви и пострадали. В установените случаи има предхождащ пожар, който според разследващите е бил предизвикан, за да може хората да се оттеглят и да няма ранени или смъртни случаи. Категорично е установено, че задействането на зарядите във всички случаи е ставало дистанционно. В никой от случаите не е открита техническа неизправност, каза още Сийка Милева.

Тя съобщи, че и в четирите случая, продукцията е била предназначена за износ за Грузия и Украйна.

Говорителят на главния прокурор информира, че може да се направи обосновано предположение за взаимовръзка между взривове, настъпили на територията на Република България, опитите за отравяне на трима български граждани и извършването на тежки престъпления на територията на чужди държави.

Милева припомни, че за опит за умишлено умъртвяване на трима български граждани в качеството на обвиняеми са привлечени трима руски граждани, „които по данни на службите за сигурност с голяма вероятност имат принадлежност към Главно разузнавателно управление на Руската Федерация“. По искане на Софийска градска прокуратура те са обявени за международно издирване по линия на Интерпол с червена бюлетина с цел арест и последваща екстрадиция, добави още тя.

„В хода на разследването е установено, че шестима руски граждани са пребивавали на територията на Република България около датите на взривовете и около датите за опитите за покушението на Емилиян Гебрев. От така събраните до момента доказателства с висока степен на достоверност се налага изводът, че целта на действията на руските граждани е била пресичане на доставките на специалната продукция за Грузия и Украйна. Събират се доказателства за съпричастността на тези 6 лица, руски граждани за евентуално извършени от тях тежки престъпления по глава първа от Наказателния кодекс. Използват се механизмите по линия на международно правно сътрудничество с Чешката република с оглед установяване на връзка между образуваното досъдебното производство на територията на Република България и провежданото разследване в Чешката република по повод взривени и унищожени складове за боеприпаси през октомври 2014 г. в Чехия, където се е съхранявала и продукция на търговското дружество ЕМКО“, каза говорителят на главният прокурор. /БГНЕС