Разследват финансирането на ирландски националисти заради крадено злато

Ирландска крайнодясна партия е изправена пред потенциално разследване на нейното финансиране след кражбата на 400 000 евро в златни кюлчета от нейния трезор в Дъблин, съобщи Би Би Си.


Миналата седмица лидерът на Националната партия Джъстин Барет заяви, че кюлчетата са били взети от сейф в склада на партията му в Дъблин.

Оттогава полицията е възстановила липсващите златни кюлчета, съобщават ирландските медии.

Инцидентът обаче повдигна въпроси за начина на финансиране на Националната партия.

Скандалът избухна, след като ирландските медии съобщиха, че миналата седмица г-н Барет е подал жалба до Гардаи (ирландската полиция), в която е заявил, че "значително количество злато" е било откраднато от сейф в столицата Дъблин.

Според местни съобщения кюлчетата са били оценени на стойност около 400 000 евро.

Публикувайки в социалните медии, Барет обясни, че партията държи основната част от резервите си в злато в случай на срив в стойността на еврото и други валути.

По-късно ирландските медии съобщиха, че Гардаи са намерили златото и се опитват да установят собствеността му.

В изявление за Би Би Си от Гардай заявиха, че няма да коментират имена на лица, но потвърдиха, че "провеждат разследване по твърдение за кражба от помещение" в района на Дъблин 4 в столицата.

След разкритията се стигна до ново проучване на финансите на Националната партия. Тя беше обвинена, че не е представила отчетите си съгласно изискванията на изборното законодателство.

Ема Блейн - член на управляващата в Ирландия дясноцентристка партия "Файн Гейл" - заяви пред Би Би Си, че изборните служители са се съгласили да разгледат оплакването й, че партията не е представяла отчети от няколко години.

В документите, с които Би Би Си се е запознала, ирландският регулаторен орган "Standards in Public Office" (Sipo) заявява, че оплакванията на г-жа Блейн "ще бъдат проследени, за да се гарантира правилното спазване на изискванията на избирателните закони".

"Всички въпроси, свързани с евентуално неспазване на изискванията на изборните закони, които са доведени до знанието на Комисията, се проследяват и се правят съответните разследвания", заяви органът.

Sipo отказа да коментира жалбата на Блейн, като заяви пред Би Би Си: "Поради естеството на ролята на Sipo като безпристрастен надзорен орган и за да бъдем коректни към всички засегнати страни, не бихме могли да предоставим коментар относно индивидуални или партийни случаи на спазване на правилата".

Самата Национална партия все още не е отговорила на молбата на Би Би Си за коментар.

Партията има малко повече от незначително присъствие на ирландската политическа сцена. Издигайки евроскептична и антиимигрантска платформа, тя няма избрани представители и никога не е получавала повече от 2,4 % от гласовете в националните избори, в които е участвала.

Блейн заяви пред Би Би Си, че изпитва облекчение, че регулаторът приема сериозно опасенията ѝ "в настоящата обстановка, в която дезинформацията е реална заплаха за демокрацията".

Междувременно се съобщава, че позицията на г-н Барет в партията от известно време е несигурна, а решението му да съобщи в полицията за липсващото злато изглежда е ускорило действията срещу него.

В публикация от понеделник в X (известен преди като Twitter) в официалния акаунт на партията се казва, че г-н Барет е бил отстранен от ръководството на партията в средата на юли и е бил заменен от своя заместник Джеймс Рейнолдс.

В изявлението той е обвинен в "стил на ръководство без ръце", който според него е "позволил на партията да се разпадне". Конкурентна страница, която изглежда е ръководена от Барет и на която той и преди е правил изявления, изглежда е спряна.

Но в по-късен пост в приложението Telegram Барет отрече да е бил отстранен и настоя, че продължава да контролира Националната партия.

Той определи изявлението на партията като "фарс" и добави, че "е бил и е председател на Националната партия по закон"./БГНЕС