Разследват Майк Помпео за бутилка уиски

Държавният департамент на САЩ разследва изчезването на бутилка скъпо уиски на стойност близо 6000 долара, която японското правителство е дало през 2019 г. на тогавашния държавен секретар Майк Помпео при посещението му в страната, предаде Скай нюз.

Липсата на бутилката е забелязана при традиционен годишен доклад, в който се отчитат подаръци, дадени на висши служители на САЩ от чужди правителства и лидери.

Майк Помпео посети Япония като държавен секретар през юни 2019 г. и се смята, че тогава е получил бутилката.

Самият обвиняем отбелязва, че не може да открие следи от местонахождението на бутилката и че има разследване, което търси обяснение на липсата й.

Смята се, че бутилката уиски е дадена на г-н Помпео, докато той присъства на срещата на върха на Г-20 в Япония, заедно с тогавашния президент Доналд Тръмп.

Протоколната служба на Държавния департамент, която записва подаръци, дадени на американски служители, заяви, че макар и всеки друг подарък да е бил записан, няма данни за уискито.

Ако един подарък надхвърля определена стойност, получателят може да го даде на Националния архив или друга правителствена служба, или може да задържи подаръка и да възстанови сумата на Министерството на финансите.

Сред предметите, дадени на Помпео докато е заемал поста държавен секретар, са и два килима на обща стойност 19 400 долара от президента на Казахстан и външния министър на Обединените арабски емирства.

Доналд и Мелания Тръмп, например, са получили подаръци обща стойност около 120 хиляди долара през 2019 г., включително пушка от Османска империя на стойност 8 500 долара от българския премиер, бронзова скулптура на арабски кон от короната принц на Бахрейн на стойност 7 200 долара, и статуя на арабски орикс на стойност 6 300 долара от емира на Катар. Всички подаръци са предоставени на Националния архив на САЩ./БГНЕС