Разследват причините за авиоинцидента в Безмер

Продължава разследването на вчерашния инцидент на военната авиобаза Безмер, при който се разби самолет Су-25К, а пилотът катапултира.

Пилотът е настанен във Военномедицинска академия. Тази сутрин от болницата съобщиха, че състоянието му е стабилно, без опасност за живота. Мъжът остава за наблюдение във ВМА, предаде репортер на БГНЕС.

Инцидентът се случи в сряда в ранния следобед. Пилотът Пейо Дончев извършвал тренировъчен полет. Инцидентът е настъпил при регулярен полет в захода на кацане, в района на авиобазата. Самолетът е паднал до самата полоса и е напълно разрушен.

Пристигналият мигновено военен министър Димитър Стоянов каза, че полковник Дончев е опитен пилот от ВВС, с над 750 часа нальот. Катапултирал се е успешно, парашутът се е отворил напълно, приземил се е, системите за катапулт са сработили перфектно. Пилотът е действал изключително правилно.

В авиобазата пристигнаха екипи на Военна прокуратура, които започнаха да разследват ситуацията. Очаква се и пилотът да бъде разпитан.

Междувременно всички самолети в Безмер са приземени. Докато не се изяснят причините за инцидента няма да се изпълняват полети от летателния състав. /БГНЕС